Суспільство

Корюківська молодь телефонуватиме людям поважного віку та самотнім

У Корюківському молодіжному центрі «КУБ» реалізують волонтерський проєкт «Голос розради». Суть його в тому, що молодь телефонуватиме людям поважного віку, самотнім і тим, хто потребує спілкування, щоб вони не почувалися одинокими, повідомляють susidy.city.

Директор молодіжного центру «КУБ» Володимир Онищук зазначає, що співпраця молодого й старшого поколінь відбувається не вперше. Однак нині карантинні обмеження наштовхнули на новий комунікаційний формат.

«У рамках проєкту «Голос розради» наші волонтери будуть закріплені за певними людьми, періодично телефонуватимуть, надаючи їм психологічну, інформаційну та духовну підтримку», – пояснює Володимир Онищук.

«Наприклад, я телефоную молодому корюківчанину з обмеженими можливостями, який відкритий до спілкування. Він захотів поговорити наживо, щоб я краще його зрозумів, бо має певні мовленнєві вади. І коли він буде в середмісті, домовилися поспілкуватися. Для людини важливе живе спілкування».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Визначилися переможці Бюджету участі Корюківської громади

Наразі до проєкту «Голос розради» залучені шестеро волонтерів, за якими закріплені шестеро людей. Волонтери – молодь, студенти, школярі-старшокласники. Люди, які потребують спілкування, – це здебільшого корюківчани, які з певних причин рідко покидають межі своєї домівки. Про них «КУБу» розповіла завідувачка відділення денного перебування Центру надання соціальних послуг Наталія Колобашкіна.

«У денному відділенні на обліку перебувають близько 800 людей, – розповідає Наталія Миколаївна. – Для них ми постійно організовуємо багато заходів і свят, які завжди були популярними та відвідуваними».

Однак я звернула увагу, що на наші заходи перестали ходити чимало з тих, хто раніше був завсідником, люди бояться коронавірусу. І зачиняються по домівках, обмежуючи себе в головному, – спілкуванні.

Ті, хто опанував інтернет, спілкуються в соцмережах, а що робити решті? Добре, що молодіжний центр зініціював «Голос розради», долучаючи до своїх проєктів старше покоління.

Перші дзвінки молодого покоління старшому вже відбулися. Обидві сторони познайомилися, домовилися про зручний час для телефонних розмов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Холі, «Гурок-фест» і розваги на будь-який смак: у Корюківці з розмахом відзначать День міста (Відео)

Здебільшого люди у віці цікавляться новинами в місті та районі, запитують, чим сьогодні займається молодь, як проводить дозвілля тощо. Часто спілкуються й на побутові теми, просять допомоги в питаннях, які легкі для молоді та складні для старших. Так, жінка, яка придбала смартфон, попросила свою юну співрозмовницю навчити її користуватися гаджетом.

Володимир Онищук зазначив, що волонтерський проєкт «Голос розради» зародився завдяки програмі DOBRE Голос громад Чернігівщини. Молодіжні активісти сподіваються, що він стане корисним, адже є потреба розмовляти і в молоді, і в старшого покоління.

А наразі запрошують до співпраці волонтерів, які готові стати голосом розради для самотніх людей. Для спілкування не обов’язково приходити до «КУБу», це можна робити і з дому. Наталія Колобашкіна переконана, що подібні розмови однаково будуть корисними і молодим, і пенсіонерам.

Можна навіть занотовувати та публікувати розповіді деяких, адже в Корюківці є люди, які будували БАМ, розбудовували цілину тощо. Саме через такий зв’язок поколінь можна дізнатися про трудові подвиги й цікаві долі людей, які живуть поруч.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button