Суспільство

«Коси коса, поки роса»: в яку копійчину селянам влетить «гостролеза»

Підкосити бур’яни або заготувати худобі корму на зиму. Коса – незмінний атрибут колись процвітаючого українського села. Має тисячолітню історію. На конвеєр (фабричне виробництво) металеву частину, тобто власне косу, поставили вже з XVIII ст. В Україні найбільше поширення мали австрійські, російські, угорські, польські коси, а також вироби місцевих заводів.

Також коса відрізняється за номерами (5, 6, 7 …), що позначають її довжину, виражену шириною долоні.

Якщо раніше коса не мала конкурентів, то зараз зазнає дедалі більших «утисків», оскільки як альтернативу для викошування великих площ застосовують механічні косарки. Для присадибних ділянок, де здебільшого коси використовують, щоб боротися з бур’янами, дедалі частіше купують дешевші мотокоси або ж дорожчі газонокосарки. Розмахувати руками не доводиться, треба лише підливати бензину та й усе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Село Українське: апокаліптичні реалії глибинки (Відео)

Проте незмінними класичні коси залишаються для прорубування «нетрів», тобто коли поросло так, що вже жодна мотокоса не візьме, або на дещо запущеній «картопляній плантації» на городі. Тут і приходить на допомогу незмінний «ворог» усієї зелені, що росте і буяє, – коса.

Запаси кіс в обійстях селян ще з тих часів залишились серйозними. Деякі зверху вкрилися іржею, але оскільки переважно вироблялись із неіржавіючої сталі, то для коси не біда. Коса старого загартовування завжди готова до бою. Підклепав та й усе.

Однак буває, що або запаси скінчилися, або ж новачкам треба починати «орудувати» косою з нуля, а на місці купити її немає змоги. Тоді на підмогу можуть прийти або господарські магазини, або інтернет.

Так, в інтернет-магазинах ціна на косу коливається від 45 гривень. Це мінікоса вже з руків’ям завдовжки 50 сантиметрів. Якщо ж брати класичну, то це щонайменше 145 гривень плюс доставка поштою. Далі ціни й асортимент рясніють пропозиціями, що закінчуються на максимальній ціні – приблизно дві половиною тисячі, – за лише металеву частину. Це за куту косу.

Якщо треба купити руків’я, то найпростіше коштуватиме 90 гривень і, знову ж таки, плюс доставка, що може коштувати стільки ж.

Виробників металевої частини коси безліч. Більшість такі, що їхню назву косар із чернігівської глибинки навіть вимовити не зможе – Bellota, OFFNER ZWEI RINDER, Mastertool,  Spear&Jackson. Є й більш милозвучніші назви – СибрТех, Господар.

Серед виробників традиційно Китай, є Україна, Австрія, Німеччина, Італія.

Рекламують у «неті» також від душі – ручне кування, спеціальне загартовування, деякі європейські коси навіть супроводжують легендами про столітню історію.

Можна знайти в інтернеті й дідівські коси. Так, як уже зазначалося, трішки поіржавілі, але надзвичайно надійні. На ОЛХ по Чернігівщині пропозицій небагато, а середня ціна приблизно 200–400 гривень.

Тож, як бачимо, вибір для косовиці доволі широкий. Тому любителі попрацювати руками без проблем зможуть купити для себе це просте та давнє знаряддя праці.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button