Суспільство

Котики, собачки, риби і навіть удав: чернігівські ветлікарі розповіли про своїх улюбленців

Адреса Чернігівської міської державної лікарні ветеринарної медицини добре відома чернігівцям, які щодня приносять і привозять сюди не лише своїх домашніх улюбленців, а й чотирилапих, вухастих, хвостатих, які з тих чи інших причин опинилися на вулиці та потрапили в біду.

«З початку року через наш лікувальний заклад пройшло майже 7 тисяч тварин, — каже начальник лікарні Сергій Горянський, — переважно це коти і собаки, але трапляється і свійська худоба, дрібні тварини, птиця. Чверті наших пацієнтів проведено оперативні втручання».

Правильний догляд, умови утримання і годівля, на думку пана Сергія, це запорука здоров’я домашніх улюбленців. Не слід також забувати про щеплення і стерилізацію. Остання корисна не лише для безпритульних тварин, яких нині чимало на вулицях обласного центру, а й для котів і собак, що мають господарів. Це збереже їхнє здоров’я, а часом і життя. Перевірено на власному досвіді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Котофото та історії тварин-безхатьків: у Чернігові організують волонтерську виставку світлин

«У мене є німецька вівчарка. Дуже була велика проблема, особливо навесні і восени: тікав з дому, по два тижні не було. Повертався весь подертий, худий. Три рази привозив сюди на лікування. Тож після чергового повернення з гулянки і зашивання ран стерилізував. Став спокійний, красивий і при цьому не втратив своїх охоронних якостей. Кішка теж стерилізована, але справно ловить мишей і пацюків. І обидва ці приклади спростовують міфи про шкоду стерилізації».

До речі, начальник лікарні – власник не лише собаки, а й трьох котів, двоє з яких колись були безпритульними. Живність є також у всіх його колег.

Трапляються й екзотичні екземпляри. Приміром, у лікаря з більш ніж 20-річним стажем Світлани Ковчин вдома, крім собаки і рибок, уже кілька років живе удав.

«У наших серцях вистачає місця не лише для своїх вихованців, — каже пані Світлана, — особливо хочеться допомогти тим, хто не має господарів і кого до нас на огляд чи лікування приносять небайдужі люди. Когось потім забирають до себе, що дуже радує. Та, на жаль, є інші приклади, коли люди підкидають тварин, чого не варто робити. Це дуже прикро. Намагаємось їх прилаштувати, деяких забираємо собі або віддаємо зооволонтерам, з якими тісно співпрацюємо протягом багатьох років. Тваринки – вони ж беззахисні і повністю залежать від людей. А останні часто-густо бувають вкрай безвідповідальними».

Підтримує у цьому свою колегу і Володимир Антончик. Він вважає, що людина, ухвалюючи рішення взяти собі котика, собачку чи будь-яку іншу тваринку, повинна відчувати відповідальність за неї.

«Чи можете ви приділяти своєму улюбленцю достатньо уваги і витрачати кошти на профілактику або лікування, чи ладні терпіти його витівки? Дайте собі відповіді на ці запитання і лише тоді зважуйтесь на цей відповідальний крок», — так вважає лікар.

А на запитання, як він захищає своїх численних домашніх і свійських тварин відповідає:

«Добре утримую, повноцінно годую і вчасно роблю щеплення. Тому що вчасно зроблене щеплення – це запорука здоров’я вашого підопічного».

Такої ж думки дотримується і лікар-епізоотолог Микола Шульга. За його словами, на сьогодні у Чернігові щеплення від сказу отримали 2288 собак і 989 котів —  домашніх та безпритульних.

«Бажано, щоб власники тварин приділяли більше уваги профілактичним щепленням. Ми проводимо їх у будь-який час як за кошти власників, так і за рахунок бюджету. Щеплення – це один з моментів захисту важливий і для тварин, і для людей».

Не ображати, погодувати безпритульну тваринку, не залишати без уваги домашніх улюбленців закликає чернігівців начальник лікарні Сергій Горянський:

«Будьте більше уважними до них, не викидайте, може, навіть хто візьме безпритульну тваринку – це дуже важливо. Тому що вони – брати наші менші,  треба їх підтримувати і допомагати їм».

Джерело: сайт Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області

Ще статті по темі

Back to top button