Суспільство

Кричуща безкарність: злочини проти журналістів в усьому світі спускають на гальмах

Сьогодні, 2 листопада, світова спільнота відзначає Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів.

І щороку він набуває особливої актуальності й гостроти.

До речі, протягом останнього десятиліття за інформування громадськості про події вбито понад 700 журналістів.

Згідно з доповіддю Генерального директора ЮНЕСКО, було розслідувано менше 6 % всіх випадків вбивств журналістів (593 випадки) за період 2006-2013 років. Що стосується інших вбивств, то по 171 епізоду (28 %) справи все ще знаходяться на різних стадіях судового розслідування, щодо 384 випадків (68,8 %) жодної інформації не надійшло.

Ситуація із розслідуванням кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених проти журналістів на Чернігівщині, теж тривожна. Це підтверджують представники місцевих засобів масової інформації, зокрема директор телерадіокомпанії «Свобода FM» Олег Головатенко.

«На моїй пам’яті, а в журналістиці я з 1995 року, випадків перешкоджання журналістській діяльності траплялося багато і досить часто. І скажу одразу, що заяви до правоохоронних органів не давали жодних результатів. Життя показує, що журналіст має сам себе захищати і не бути постраждалим», – сказав Головатенко.

Також співрозмовник зізнався, що через професійну діяльність йому псували обладнання, зокрема камеру. А перед останніми місцевими виборами навіть порвали футляр для камери, бо знімав незручний для одного з кандидатів сюжет.

ЧЕline – медіа-ресурс молодий, функціонує більше ніж півроку. Але подібних прикладів у нас, на жаль, хоч греблю гати.

«Журналісти Чеline також неодноразово мали справу з перешкоджанням своїй законній діяльності з боку чиновників, депутатів, їхньої прислуги, які уявили себе «володарями світу». У подібні історії або навіть гірші потрапляли наші колеги з інших ЗМІ.

Було б справедливо, якби когось із таких «слуг народу» нарешті покарали, аби іншим було це наукою. Та руху в цьому напрямі ми так і не дочекалися, і чи дочекаємося – невідомо», – зазначив головний редактор телевізійних програм Юрій Михуля.

Виявляється, цього року на Чернігівщині відкрито 19 кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених проти журналістів. На дворі вже листопад, а до суду не направлено жодного обвинувального акта.

Ще статті по темі

Back to top button