Суспільство

Кримінальна зброя: куди в Чернігові складають вилучені «стволи»

Місячники здачі зброї, вилучення вогнепальної зброї під час затримань тощо – все це з часом накопичує на поліцейських складах значну кількість «вбивчої сили». Куди ж дівається ця зброя, розповіла речниця ГУНП у Чернігівській області Юлія Ковтун:

«У підрозділи поліції Чернігівської області потрапляє зброя, вилучена під час розслідування кримінальних проваджень, вилучена у власників за різні порушення, а також здана в рамках місячника добровільної здачі зброї. Скажімо, якщо зброя вилучена у фігуранта кримінального провадження, якому оголошено про підозру, власник протягом 15 днів має переоформити свою законну зброю на іншу особу, яка має дозвіл на володіння такою зброєю. На мисливця, в якого зброя, скажімо, не перереєстрована, складається адмінпротокол, рушниця вилучається і повертається тільки після сплати штрафу та перереєстрації. У разі вилучення зброї, якою користувалася інша особа, наприклад, коли син взяв у батька у рушницю та поїхав на полювання, на власника складається протокол за те, що він не забезпечив збереження зброї і до неї отримала доступ інша особа. Суддя може винести будь-яке  рішення – чи то рушницю повернути власнику, чи конфіскувати, чи знищити», – говорить Юлія Ковтун.

ЧИТАТИ ТАКОЖ Холодна зброя: як не закінчити пікнік криміналом

За словами речниці, коли громадяни здають зброю у рамках місячника добровільної здачі зброї, вони мають змогу уникнути адміністративної та кримінальної відповідальності за незаконне її зберігання. Тому чекати «криміналу» не варто.

«Далі отримана зброя перевіряється через бази на можливу причетність до скоєння злочинів. Якщо, як кажуть, «ствол чистий», ви можете або оформити його на себе, або здати нам на знищення. Утилізацією старої, непридатної до експлуатації та кримінальної зброї з усієї області займається служба озброєння ГУНП. Збирається комісія з представників служби озброєння, дозвільної системи, внутрішньої безпеки, складають акт і під охороною направляють зброю на переплавку до одного з київських підприємств. Там зброю знищують у доменній печі шляхом переплавки. Потім із отриманого металу виплавляють, наприклад, каналізаційні люки та решітки зливової каналізації», – розповіла речниця.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button