Суспільство

Кухонні рушники: матеріали та особливості вибору

Кухонні рушники – обов’язковий текстиль не тільки для будь-якої домашньої, але й професійної кухні, номера готелю та залу в кафе, а також гостьової зони в громадському закладі. Вони виготовляються в невеликому форматі (30×30 або 40×60 сантиметрів), що робить їх надзвичайно зручними для витирання рук після миття або прийняття їжі.

Сьогодні кухонні рушники, які купити оптом від виробника не складає труднощів, виробляють із різних матеріалів в найширшому асортименті відтінків і стилістичних рішень. Це дозволяє підібрати текстиль залежно від смакових уподобань та будь-яких інших умов.

Матеріали для кухонних рушників

Для виготовлення такого текстилю використовуються різноманітні матеріали, у тому числі натуральна бавовна та льон, а також синтетичний поліефір або мікрофібра. Найпопулярнішими є вироби з природних компонентів, які відрізняються своєю міцністю, практичністю та довговічністю.

Випускаються вони в декількох варіантах:

  • махра, що відрізняється довгими петлями, які надають текстилю особливу м’якість і здатність відмінно вбирати вологу;
  • велюр із ворсом невеликої довжини;
  • вафельна тканина, відома кожному з дитинства;
  • жаккард, у якому чергуються ділянки з ворсом і без нього. Це, окрім іншого, робить тканину дуже красивою.

Також серед натуральних матеріалів для виробництва кухонних рушників варто виділити льон і бамбук. Перші вироби сьогодні практично не використовуються, оскільки через особливості структури тканини відрізняються особливою жорсткістю. Це більшою мірою данина моді, ніж повноцінний гігієнічний текстиль. Бамбуковий матеріал м’який, відмінно вбирає вологу, але його бактеріологічні якості занадто перебільшені маркетологами.

Кухонні рушники з синтетичних складів не рекомендовані до застосування в готелях «зіркового» класу вище третього, а також в елітних ресторанах і статусних дозвільних центрах. Деякі з них, наприклад, поліефірні, практично не здатні вбирати вологу, а інші не відрізняються довговічністю.

Правила вибору кухонних рушників

Гарний рушник – бавовняний. Але не тільки матеріал визначає якість такого текстилю. Він також повинен мати оптимальну щільність, яка мусить варіюватися в межах від 420 до 600 грамів на квадратний метр тканини. Текстиль із меншим показником погано вбирає вологу, а з більшим відрізняється істотною вагою, вимагає додаткових витрат на прання.

Також кухонний рушник високої якості повинен:

  • не сипатися після прання;
  • не залишати ворсу на руках;
  • мати однорідне фарбування та рівні стібки.

Крім того, не допускається присутність синтетичних запахів, що повідомляє про наявність у складі низькоякісних барвників, що містять токсичні речовини. Такі рушники не рекомендується використовувати як вдома, так і в суспільних закладах.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button