Суспільство

Куликівський табір «Деснянка» потребує дітей (Фото)

Уже другий рік поспіль позаміський дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Деснянка», що в Салтиковій Дівиці Куликівського району, працюватиме лише в одну зміну.

– Причина банальна. Не вистачає юних відпочивальників. І це попри те, що вартість перебування однієї дитини в нашому таборі, порівняно з іншими, найнижча в області  – лише 139 гривень на день. Діти будуть забезпечені п’ятиразовим харчуванням. До початку сезону, що розпочнеться 1 липня, готувались заздалегідь. Залучили спонсорів, витратили 18 тисяч гривень і зробили поточні ремонти приміщень, благоустрій території. У спальних корпусах є тепер гаряча вода, облаштовані душові та кімнати особистої гігієни. Загалом для відпочинку створені якнайкращі умови. Було б лише кому відпочивати, – пояснює директор табору Валерій Кудрявцев.

За словами директора, ще з початку року в пошуках потенційних відпочивальників  доводилось оббивати пороги різних установ та організацій не лише Чернігова й області, а й Києва та Славутича. І все марно.

– Ну не можемо ми конкурувати з приватниками, яким чиновники чомусь надають перевагу, хоча вартість путівки у їх таборах втричі вища, ніж у нас, – бідкається Валерій Кудрявцев. – Відповідно, грошей із бюджету туди виділяється більше, а відтак, цілком можливі якісь незаконні оборудки. Як інакше пояснити причину того, що табір, розташований у мальовничому куточку, за 40 метрів від красуні Десни, з найнижчою вартістю путівки працює протягом літнього періоду лише 21 день. Ми навіть пішли на те, щоб батьки самі обирали, скільки їхня дитина оздоровлюватиметься у «Деснянці» – 14 і 18 днів чи три тижні. Звісно, наші місцеві аграрії подбали про відпочинок дітей своїх працівників, і це дало змогу набрати певну кількість малечі. Але так прикро, що наш табір практично два місяці літа, як кажуть, «простоює». А міг би весь сезон наповнюватись дитячими голосами.

Із проблемою, яку в «Деснянці» намагаються вирішити вже другий рік поспіль, добре знайомий голова облдержадміністрації Валерій Куліч: торік він особисто відвідував табір наприкінці зміни, спілкувався з його керівництвом, знайомився з умовами перебування дітей. Навіть жартував, мовляв, видно, що діти у вас не голодні, бо навіть стиглі абрикоси висять на деревах. Але вплинути на ситуацію обласний керманич так і не спромігся. А, можливо, просто забув.

Хай  би там що, а на початку липня до «Деснянки» з’їдуться близько двох сотень дітлахів із Куликівського, Прилуцького, Талалаївського, Варвинського, Бахмацького та Ніжинського районів Чернігівщини, а також із Києва і навіть Дніпропетровська. Серед них  понад 30 – сироти і діти з родин учасників АТО. На їхнє оздоровлення з обласного та районного бюджетів виділено 100 тисяч гривень. Як і торік, у таборі працюватиме літня мовна школа. А ще цьогоріч діятиме загін «Лідер», де навчатимуться та відпочиватимуть представники шкільного самоврядування.

– Вихователі, викладачі і весь інший персонал у нас перевірений роками, – запевняє директор. – Ми звикли тримати марку й не хочемо, щоб було соромно ні перед дітками, ні перед їхніми батьками. До нас, знаєте, переважно приїздять діти, які відпочивають у «Деснянці» щоліта. Бо їм тут подобається. Та й від батьків жодного разу нарікань не було. Стараємось не псувати собі репутацію, хоч як і важко останнім часом тримати планку.

А наостанок Валерій Кудрявцев з оптимізмом додає:

– Надія помирає останньою, тож віримо: якщо вже не цього року, то наступного наш табір таки прийматиме дітей протягом усього літа. Адже вони заслуговують на повноцінний відпочинок. Аби лишень це зрозуміли ще й відповідальні чиновники всіх рангів.

Ще статті по темі

Back to top button