Суспільство

«Квіти для ЗСУ», ляльковий театр і лотереї: сосницькі ініціативи на підтримку наших бійців (Фото)

Українці вигадують різні акції, аби підтримати Збройні Сили України. Не залишається осторонь і Сосниця – тут діє ініціативна група. Тож спільними зусиллями вдається збирати кошти, аби допомогти нашим бійцям наблизити Перемогу на полі бою.

За словами сосницької активістки і волонтерки Наталії Петрушенко, кістяк ініціативної групи бере участь у заходах постійно, але є й такі люди, що приєднуються нечасто, та внесок у спільну справу роблять.

«Займаємося тим, що проводимо різні заходи. Влітку в нас був захід «Квіти для ЗСУ». Це придумала вчителька Наталія Миколаївна Жуковецька. В неї з’явилося бажання хоч чимось допомогти нашим військовим. Спершу думали просто постояти, продати букетики та хоч якусь копійку для наших військових заробити. У нас по п’ятницях базарний день, то продавали букетики біля базару. Та ініціативу підхопили школярі і молодь. І такі продажі стали регулярними. По четвергах ми збиралися, робили ці букети. Люди приносили квіти – хто скільки міг. Увесь час знаходилися люди, які їх приносили. Букети складали переважно школярики – з 4-го по 8-й клас. А молодь більше продажами займалася. Згодом діти захотіли ще й випічку приносити на продаж, це більше старшокласники. Потім почали виготовляти прикраси – браслетки з бісеру, каблучки. Одна жінка приносила свої більш професіональні витвори, сплетені гачком, інша – саморобні свічки. Словом, хто що міг, те й приносив», – розповіла Наталія Петрушенко.

До речі, всі букети та вироби продавали за символічну ціну. Люди давали і по 10, і по 500 гривень. Проєкт «Квіти для ЗСУ»закінчили за тиждень до кінця літа, щоб діти мали час підготуватися до школи.

ЧИТАЙЦТЕ ТАКОЖ: Сорочка, в якій бабуся виходила заміж: сімейна реліквія родини з Чернігівщини (Фото)

Зібрані кошти впродовж першого місяця активісти передавали волонтерам, сосницьким або чернігівським. Хотіли, щоб ці гроші були спрямовані саме на потреби земляків-військових.

«А ще в нас є сосничанка Алла Антоненко, вона пече пряники. То й приєдналася до нас. І десь із третьої п’ятниці наших продажів почала приносити свої пряники та льодяники. До того ж, вона підтримує контакт із військовими, знає, що з них кому потрібне. То ті кошти, які заробляли – більшу частину, а то й усі, – витрачали на потреби військових за їхніми замовленнями. Купували генератор та інші потрібні речі. Ще відбувався збір коштів на тепловізор, кілька п’ятниць поспіль перераховували гроші на цю справу. Десь 23 тисячі гривень перерахували, тобто на пів тепловізора», – згадує Наталія Петрушенко.

Після ініціативи з квітами був ляльковий театр.

«Сосницька селищна рада співпрацює з програмою DOBRE, тож запропонували організувати якийсь захід. І вийшло так, що молодь влаштувала захід для дітей. Закупили іграшки, зробили ширму, словом, організувалися. І в одну суботу діток прийшло дуже багато. Тож захід вийшов успішним. Ми показували дві казки – «Ріпку» та «Пана Коцького», а також випічку продавали. А ще були напої, то їх переважно безкоштовно роздавали або за мінімальну ціну. На ляльковому театрі зібрали шість тисяч гривень, їх також витратили на потреби земляків-військових, які перебувають на передовій.

Надалі плануємо гастролі селами громади, щоб і там діти подивилися ці казки. У селах вистави теж будуть благодійними», повідомила активістка.

І третій захід на підтримку ЗСУ відбувається онлайн.

«Іноді жінки приносять на продаж дорожчі речі. Їх наче за символічну плату не віддаси, то вирішили робити онлайн-лотереї. Досі ця лотерея триває. Лоти виставляємо в інтернеті. Люди купують квитки за ціну від 15 до 50 гривень, можна одразу кілька їх купити, і беруть участь у розіграші. На сьогодні зіграв уже 21 лот. Це пряники, плетені кошики, іграшки, ножі ручної роботи. Це все вироби, виготовлені руками сосничан», – пояснила Наталія Петрушенко.

Сосницькі активісти і надалі планують продовжувати в такому ж дусі. Зокрема, лотерея ще триватиме. Наталія каже, що не встигає лоти виставляти, бо їх приносять багато.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Наталія Петрушенко

Ще статті по темі

Back to top button