Суспільство

Який посуд вибрати для правильного та здорового харчування

Щоб організувати здорове харчування, важливо купити набір посуду для приготування та сервірування страв. Якісні вироби цієї категорії представлені у великому асортименті за привабливою ціною в інтернет-магазині Family.

Вплив посуду на здоров’я

Для деяких господинь залишається загадкою, чому слід віддавати перевагу кухонному посуду з того чи іншого матеріалу, яке значення для здорового харчування має вибір правильного посуду для приготування страв на кухні. Адже насправді посуд, в якому ми готуємо і подаємо їжу, може безпосередньо впливати:

  • на вміст різних речовин у продуктах;
  • на організм людини через потенційне вивільнення шкідливих речовин під час нагрівання.

Тому важливо звертати увагу на матеріал, з якого виготовлений той чи інший вид посуду, його переваги та недоліки, його вплив на здоров’я людини.

Вибір матеріалу посуду

Пропонований виробниками посуд для кухні може бути виготовлений з різних матеріалів, кожен з яких має свої плюси та мінуси. Виробам з якого матеріалу віддати перевагу, залежить від потреб людини, можливого впливу матеріалу посуду на якість приготованої їжі.

Переваги та недоліки різних типів матеріалів

Основними матеріалами, що використовуються для виготовлення кухонного посуду, є скло та кераміка, нержавіюча сталь, алюміній та пластик. Щоб вибрати посуд з оптимального для себе матеріалу, слід ознайомитися з перевагами та недоліками кожного з них.

Скло

Переваги:

  • не виділяє шкідливі речовини при нагріванні, безпечне для здоров’я;
  • не впливає на смак продуктів, не вбирає запахи;
  • легко миється та дезінфікується.

Недоліки:

  • може розбитися або тріснути під час падіння;
  • має менший рівень термостійкості, ніж інші матеріали для посуду.

Кераміка

Переваги:

  • має естетичний зовнішній вигляд;
  • добре зберігає смак і корисні властивості продуктів;
  • може використовуватись у духовці.

Недоліки:

  • досить тендітна, має велику вагу.

Нержавіюча сталь

Переваги:

  • відрізняється довговічністю та міцністю;
  • не входить у реакцію з кислотними продуктами;
  • легка у догляді.

Недоліки:

  • при недостатньому змащенні продукти можуть прилипати;
  • можливе нерівномірне нагрівання.

Алюміній

Переваги:

  • характеризується легкістю, чудовою передачею тепла;
  • підходить для використання на газових плитах.

Недоліки:

  • можливе реагування з кислотними продуктами (особливо у місцях пошкодження поверхні посуду);
  • не підходить для тривалого зберігання продуктів, оскільки є ризик окислення.

Пластик

Переваги:

  • відрізняється міцністю та легкістю;
  • може використовуватись для зберігання їжі.

Недоліки:

  • у деяких видах пластику можлива наявність шкідливих хімічних речовин, що виділяються за високої температури, тому у пластик краще не складати гарячу їжу;
  • при тривалому впливі тепла може втрачати властивості або деформуватися.

Особливості різних видів посуду для приготування

Весь кухонний посуд ділиться на різні типи залежно від призначення. Кожен його тип призначений для певних видів приготування, має унікальні особливості. Наприклад:

  • каструлі з нержавіючої сталі є оптимальним варіантом для приготування соусів та варіння супів;
  • різні види алюмінієвого посуду ефективні для приготування страв на електричних та газових плитах;
  • керамічний посуд ідеальний для духовки.

Що стосується сковорідок з антипригарним покриттям, незалежно від матеріалу виготовлення вони можуть використовуватися для смаження без олії.

Особливості різних видів посуду для сервірування

Посуд для сервірування повинен бути не тільки естетично привабливим, а й практичним. Столові тарілки, блюда та чашки мають бути безпечними для їжі, зручними у використанні.

Посуд для зберігання та перенесення їжі

Для цих цілей краще використовувати пластикові або скляні контейнери, що легко миються і не вбирають запахи.

Тривалий та ефективний догляд за посудом

Щоб посуд для кухні якомога довше зберігав свої якості та залишався безпечним для приготування їжі, за ним треба правильно доглядати:

  • мити теплою водою з м’яким мийним засобом;
  • ретельно витирати або сушити після миття.

Щоб уникнути появи подряпин, не слід використовувати металеві скребки або абразивні мийні засоби.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button