Суспільство

Легендарний силач, золота шапка і екологічний рай: прогресивні реалії села на Чернігівщині

Змінюй світ власним прикладом і пам’ятай, що велике завжди починається з малого. Це речення (мікс із двох філософських істин) сміливо можна вважати неофіційним лейтмотивом децентралізації. Переваги цієї реформи відчутні – факт беззаперечний. Щоправда, різні громади мають різний рівень децентралізаційного щастя. Це залежить від кількох факторів. І гроші – не основний. Головне – наявність крутого менеджера, керівника, голови.

Саме від очільника, його бажання щось змінювати на краще і вогника в очах залежить успіх і розвиток громади. У селі Блистова Менської об’єднаної територіальної громади нині є прогресивний менеджер, який уже чимало зробив для перевтілення населеного пункту. Та головне – попереду.

30264907_1922375434502567_8511376281491734528_n-e1523094795463

Креативний лідер – запорука успіху

Роман Боюн входить до когорти сучасних і креативних посадовців. Та про все по порядку. Давайте знайомитися.

«Народився і виріс я у селі Блистова Менського району. Після закінчення 9 класу вступив до Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді на фізико-математичний факультет. У 2000 році закінчив Чернігівський державний педагогічний університет імені Шевченка та отримав кваліфікацію вчителя математики та інформатики. А у 2002 році – Чернігівський технологічний університет із кваліфікацією економіст. Тривалий час працював у школі вчителем математики та інформатики. Спробував свої навички за іншою спеціальністю в банківській сфері та поштовому зв’язку. З 2013 року в органах місцевого самоврядування», – розповідає Роман Боюн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сільський голова з Чернігівщини зібрав унікальну колекцію марок (Фото)

da3e603a255c838250cfdcd50009ec77

Роман Боюн одружений, виховує трьох дітей – двох синів і доньку. Разом із сім’єю проживає в рідному селі. Восени 2015 року на чергових місцевих виборах був обраний на посаду сільського голови. Після об’єднання до Менської ОТГ у 2017 році обіймає посаду в.о.старости Блистівського старостинського округу Менської міської ради.

Унікальне село: загублена шапка хана, природні феномени та легендарний силач

Село Блистова – унікальне. Тут зосереджено одразу кілька «оригінальних пластів»: історичний, туристичний і науковий.

«Початок села Блистова має дуже глибоке коріння. Люди тут селились ще в епоху кам’яної доби, про що свідчать знайдені на території села кам’яні сокири, молотки та інші знаряддя праці. Назва села, за думкою багатьох, пішла з відповіді на запитання: «Де ти живеш? – Близ ставу!» Звідси – Блистова. Річка Пулка, на березі якої розташоване село, дійсно була великим ставом. Перша згадка про Блистову – 1 151 рік. Мальовнича Блистова привертає увагу всіх людей незалежно від віку. Вона має пишну корону принад, серед яких три заказники – «Блистівське», «Камарет», «Конохове болото». «Камарет» є центром постійної уваги натуралістів. У заказнику багатий склад дерев, чагарників і трав’янистих рослин. Трапляються окремі вікові дерева. А навесні милує око квітуче море півників сибірських. Цікавим і різноманітним є тваринний світ «Камарета». Історики не полишають надії знайти сховану на пагорбі за хутором Дерепівка, на Пісках, золоту шапку хана Батия. Сорок сім водних плес привертають увагу найзавзятіших рибалок будь-якого віку з різних куточків області. Саме Блистова дала світові Терентія Кореня – володаря особливої золотої медалі з написом «Переможцю левів», – зазначає Роман Боюн.

57e48e542160b5ebe665be6092831b89

На запитання «Що є влада?» пан Роман відповідає красномовно: «Влада – це тимчасово найняті менеджери, які спроможні вирішувати проблеми людей».

«У мене ніколи не було бажання бути схожим на якусь відому особистість. Єдиним справжнім прикладом для наслідування практично завжди був мій батько. І хоч його, на жаль, уже немає 15 років, але він є для мене справжнім взірцем того, яким повинен бути справжній лідер. Стосовно посади, то, на мою думку, будь-яка керівна посада не може бути легкою – в селі це чи в місті. Треба не думати про себе і свої блага, а жити для людей. Якщо вони тебе обрали, отже, треба їм служити, адже старости – слуги своєї громади. Це така робота, що немає ані вихідних, ані свят. Робота забирає багато нервів. Я не можу нікому відмовити. Кожному, хто звертається до мене, стараюся допомогти, розрадити якось. Стараюся бути добрим до людей. Усі роблять помилки, але треба на них вчитися. Люди звертаються з різними питаннями, і кожного треба вислухати, допомогти, порадити щось, знайти підхід. Тоді люди це оцінять», – запевняє Роман Боюн.

18118683_1796051504044241_1150503690684915242_n

Інтернетне село і дорожня карта розвитку

Чоловік щиро вірить у щасливе майбутнє рідної Блистови і вважає, що всі українські села мають непоганий шанс на успішний розвиток. Навіть рецепт порятунку знає.

«Упродовж існування та розвитку української держави українське село завжди відігравало визначну роль, адже так історично склалося, що українці вели осілий спосіб життя, який полягав в обробітку землі та веденні домашнього господарства. Тому розвиток села в майбутньому я вбачаю за фермерством, кооперацією і зеленим туризмом, із відновленням транспортної та розбудовою комунальної інфраструктури», – зазначає керівник громади.

У Блистові вже реалізовано чимало важливих проектів. Але це лише невеличка крапелька радощів у децентралізаційному морі Чернігівщини.

18157829_1796051494044242_5910081620555143819_n

«Зроблено багато роботи, яку візуально виборці не бачать – це здебільшого паперова документація, яка вкрай необхідна населеному пункту для інвестиційної привабливості. Зробили топографічну зйомку населеного пункту та виготовили генеральний план сіл Блистова та Дерепівка. Оформили пасовища в комунальну власність громади. Провели інвентаризацію земельних ділянок. Ввімкнули освітлення в населеному пункті 56 ліхтарів. Незавершеними залишаються два проекти з освітлення. Розчистили від чагарників два кладовища. Прибрали стихійні сміттєзвалища», – ділиться здобутками лідер села.

А ще Роман Боюн активний користувач інтернету, і щодня на своїй сторінці у Facebook публікує цікаву інформацію про життя своєї громади. Відтак, про реалії Блистови може дізнаватися весь світ. У селі працює 3G-інтернет, тому сільська рада також отримує переваги від сервісів Мережі.

«Без інтернету та комп’ютера я навіть не уявляю своєї роботи. Прийшовши на роботу в 2013 році, ми придбали програмне забезпечення «Погосподарський облік», який ведеться і сьогодні. Це своєрідна база даних усього населеного пункту, в якій можна побачити інформацію про кожного жителя села. Наша сільська рада була однією з перших у Менському районі, що була підключена до Єдиних і державних реєстрів. Тобто ми могли реєструвати народження, шлюб або смерть у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян. Крім того, у нас є доступи до Державного земельного кадастру, який допоміг нам провести інвентаризацію земель в населеному пункті. Наша сільська рада була підключена до програмно-технічного комплексу «Клієнт-Казначейства», тобто віддалене керування фінансами. Що стосується швидкості інтернету, то в нашому селі працює 3G-інтернет», – розповідає пан Роман.

Не оминули увагою ми й запитання про мрії.

«Мрії – це частинки нашого життя. Без них важко уявити будні. Вони роблять життя яскравим. Завдяки їм ми робимо неможливе для нас у цей період. У кожної людини мрії різні. Хтось мріє про друзів, хтось про хороше майбутнє, про щастя, здоров’я, нову куплену річ. Я вважаю, що мріяти – це добре, оскільки так у нас є можливість перетворити буденність на яскраві, сповнені радості моменти. Своє життя мені важко уявити без мрій. Саме вони надихають до нових звершень, ставлять переді мною цілі, а також просто радують, особливо тоді, коли збуваються. Але є важливіше, про що мрію найбільше – це здоров’я, благополуччя, щастя моєї сім’ї і мене зокрема. Коли людина здорова, чудово почувається, то в неї одразу піднімається настрій. Хочу, щоб мене оточували вірні друзі, а із близькими все було добре», зізнається Роман Боюн.

3978d53e4ea767487ef5ba31b75fe0cc

Мотивація від Романа Боюна

І під кінець нашої розмови він звернувся до сіверян із побажанням-мотивацією.

«Цінуйте кожну мить і кожну дрібницю свого життя. У будь-яких ситуаціях і за будь-яких обставин залишайтеся людьми. Людьми, які здатні визнавати помилки, просити пробачення, робити перші кроки, любити й поважити людей», – радить Роман Боюн.

Як бачимо, все в нашому житті залежить від наполегливості та бажання змінювати світ на краще! Тому, як радить Роман Боюн, цінуйте кожну мить і не марнуйте своє життя на дурниці. Змінюйте світ власним прикладом і пам’ятайте, що велике завжди починається з малого.

Фото – з сторінки Романа Боюна в Facebook і з сайту Блистівської сільської ради.

Павло Солодовник

Ще статті по темі

Back to top button