Суспільство

Цьогоріч Водохреще чернігівці святкуватимуть 6 січня

Водохреще цьогоріч будемо святкувати за новим обрядом, на який ПЦУ перейшла з 1 вересня 2023 року. Господнє Водохреще 2024 року відзначимо на 13 днів раніше, ніж зазвичай, тобто 6 січня. І це свято відзначатимемо щороку саме в цей день.

На це свято щороку відчайдухи стрибають у крижані ополонки, а дехто й дітей із собою приводить.

Але дедалі частіше цю традицію називають радянським спадком, адже масово почали стрибати в ополонки в 90-х роках.

Історики зазначають, що пращури в мороз не пірнали в ополонки, а тим паче не роздягалися в присутності священників.

До того ж, у давнину в людей не було водопровідних кранів у хатах, тому на Богоявлення воду після освячення набирали з ополонки, щоб пити потім хрещенську святу воду цілий рік, тому не бруднили її купаннями. Також у народних звичаях не заведено було після Водохреща цілий тиждень навіть прати в освячених хрещенських джерелах та ополонках, щоб не забруднити святої води.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині цьогоріч не заливали ковзанки

Найкращими способами очистити душу священники ПЦУ називають сповідь і причастя. Адже занурення в хрещенську воду не змиває гріхів.

«Сам в ополонку не пірнав і не пірнаю, в мене здоров’я не дуже дозволяє. Можливо, людям, які постійно загартовуються з осені, можна й узимку купатися у водоймі. А до церковної традиції не бачу стосунку таких купань. Думаю, що ніяк вони не пов’язані», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив отець Тимон, настоятель Свято-Георгіївської парафії в Седневі.

За його словами, купання на Водохреще більше переросли в якусь показуху для народу. Наче гуляння якісь, а не церковне свято.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button