Суспільство

Лекторій «Дорогами рідного краю» знову кличе в подорожі: перша січнева подорож – до Батурина

Багато жителів Чернігівщини не лише знають, а й завдяки лекторію Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського «Дорогами рідного краю» побували в багатьох цікавих куточках не тільки на Чернігівщині, а й за межами області.

Проєкт працює з 2007 року і виник як запасний варіант читання лекцій. Вирішили поєднати лекційний виклад матеріалу і екскурсійний. Тобто екскурсанти чують про те, що бачать. І водночас проєкт виник як бажання помандрувати місцями перебування Тараса Шевченка.

«Ми не ставили великого завдання – проїхати по всій Україні, адже Кобзар відвідав понад 100 населених пунктів. Нам вистачало населених пунктів на Чернігівщині, в яких він побував. Колишні Чернігівська та Полтавська губернії разом налічували майже 30 відвідин Кобзаря», – розповіла Наталія Самохіна, завідувачка науково-освітнього відділу Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського.

Загалом упродовж всіх років функціонування проєкту лекторій охопив майже всі історичні місця України, крім Донбаського регіону, Херсона та Миколаєва. Об’їздили також майже весь захід України, окрім Карпат.

Звісно, що повномасштабна війна внесла корективи в роботу лекторію. Але хоч як би важко було, його роботу відновили. І зі зрозумілих причин учасники лекторію нині мандрують Чернігівщиною. Бо навіть у нинішній непростий час треба знаходити можливості для емоційного перезавантаження. Найкраще цьому сприяють саме подорожі, під час яких можна збагатитися духовно та дізнатися цікаву інформацію.

Кличе в подорож рідним краєм лекторій і цьогоріч, причому сезон стартує вже у січні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 13 населених пунктів Чернігівщини – без світла

«Ми пробуджуємо в людей зацікавленість до історичних об’єктів, відволікаємо людей від буденщини. Однім із найкращих місць для мандрівок є, безумовно, гетьманська столиця – Батурин. Буде представлено чотири екскурсійні об’єкти – будинок генерального суду Василя Кочубея, будинок гетьманів, Козацький двір і палац Кирила Григоровича Розумовського, останнього гетьмана Лівобережної України. Батурину ми присвячуємо цілий екскурсійний день 27 січня. З огляду на те, що ми давно не навідували гетьманську столицю, не було слушних часів і можливості. І от починаємо сезон дуже рано», – пояснила Наталія Самохіна.

Чернігівщина – унікальний історичний край, і краще неповторні краєвиди й історичні куточки побачити на власні очі, тим паче, що така можливість є, ніж сотню разів про все почути.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button