Суспільство

Як уберегтися від наслідків новорічного застілля

Новорічні свята дарують не лише гарний святковий настрій, покращуючи емоційний стан, але й зачіпають гастрономічну тему – насамперед через святковий стіл. Наслідки двоякі – крім задоволення від смаколиків, відчуваємо і результат їхньої дії на травну систему.

Як вберегти шлунок від новорічних наслідків, розказує гастроентеролог Алла Рибка.

«На свята варто насамперед бути помірними в їжі й алкоголі. Зокрема уважними мають бути люди з патологією шлунково-кишкового тракту. Це обмеження в копченостях, жирній, смаженій, гострій, маринованій їжі. Що стосується спиртного, то краще не змішувати. Якщо на столі переважає перелічена некорисна їжа, варто хоча б не переїдати, вживати дрібними порціями з перервами», – пояснює гастроентеролог.

Наслідками хорошого застілля може бути здуття, важкість у шлунку, нудота, а в деяких випадках отруєння з серйознішими симптомами.

Лікарі у випадках порушеннях травлення радять насамперед вживати ферментні препарати для його покращення. Також, залежно від симптоматики, це можуть бути симетикони (проти здуття), домперидони (покращують перистальтику кишечника), сорбенти, антациди (зменшують запалення).

Також важливо не зловживати доїданням святкових страв. Доцільнішою буде свіжа їжа. Особливо це стосується салатів із майонезом.

«Щоб позбутися важких наслідків новорічних застіль, краще влаштувати розвантажувальні дні. Це може бути кефірний день, овочевий або фруктовий. Також важливо саме під час застілля не вживати газовану мінеральну воду. Вона збільшує площу та ступінь всмоктування шкідливих речовин, які ми вживаємо», – говорить Алла Рибка.

Загалом поради гастроентерологів і дієтологів звучать часто, проте, на жаль, згадують про них лише після завершення застіль, коли наслідки вже стали відчутні.

Ще статті по темі

Back to top button