Суспільство

Лісники на Чернігівщині залишають після себе «марсіанські» пейзажі (Відео)

10 кілометрів дороги між селами Дніпровське та Василева Гута, що в Чернігівському районі, за два останні роки перетворилися на емоційну смугу страждань для автомобілістів. Початком розколу в майже ідеальній дорозі став ураган – автомобільне полотно він не зачепив, проте поламав дерева, вирубкою яких займалися кілька лісових підприємств (одне – державне, інше – комунальне). За словами людей, ці структури при вивезенні лісу та прибиранні території машинами порозбивали дороги.

«Вантажили тоді максимально. Оці перевантаження фактично знищили дорогу. Тоді вона була нормальна, а після поїздок «лісівників» почалося руйнування, яке збільшується з кожним роком», – розповідають місцеві.

Крім розбитої дороги, місцеві нарікають на «марсіанський» стан вирубаної ділянки. Здавалося, «лісоруби» просто забирали потрібну деревину, а не очищали ділянку після наслідків урагану, адже всього непотребу не прибрали.

«Залишили за собою дуже поганий стан ділянки, таке враження, як після війни. І минуло стільки років, а ніхто «ні кує, ні меле», тільки ліс возять та й усе. Ми дізнавались щодо цього питання в районній раді, вони сказали що цим займається райадміністрація чи щось таке. Ну, коротше послали нас кудись, хтозна-куди», – скаржаться місцеві жителі.

Імовірні винуватці цієї ситуації повідомили, що не знають про нарікання.

У ДП «Чернігівське лісове господарство» люб’язно погодились спільно подивитись проблемні місця та визначити винуватців. Оглянувши, вони зазначили, що вказана «марсіанська» ділянка не їхня. Мовляв, землі державного лісгоспу починаються за 100 – 200 метрів від дороги, і возили ліс вони не там, де бачили найбільшу вибоїну.

«Остання рубка була проведена в 2016 році. Вздовж дороги наше підприємство не вирубувало, оскільки це не наша територія. Лісовози не їздили по цій дорозі, де конкретно ми зараз знаходимось. Наш лісовий фонд знаходиться ближче до села Дніпровське. Ми знаходимось отут. Навіть на самій карті помітно, що наш ліс знаходиться на відстані понад 200 метрів від дороги», — Микола Бабич, в.о. головного лісничого ДП «Чернігівське лісове господарство»

Безпосереднім користувачем вказаних ділянок є комунальне підприємство Чернігівської обласної ради «Чернігівоблагроліс». Там такі краєвиди з викорчуваним догори корінням називають нормальними. Кажуть, що вже засадили ділянку сосною та відкидають звинувачення в розбитті дороги. Мовляв, потужних великовантажних авто взагалі не мають, а розбивають дороги замовники, які приїжджають по ліс на своїх фурах.

Як бачимо, винних не знайти вдень із вогнем! Усі святі і невинні! Але проблема не вигадана – роздовбана дорога і викорчуваний ліс дійсно існують.

Чи є господарська недбалість у такому розчищенні лісу після буревію і хто має відповідати за зруйновану дорогу, повинні з’ясовувати правоохоронні органи. Тому ми просимо відповідні органи провести перевірку за вказаними скаргами жителів сіл Дніпровське і Василева Гута, а в разі виявлення винних – покарати їх. Також звертаємося до керівництва області з проханням відреагувати на ситуацію і допомогти людям вирішити проблему!34625196_784 34708774_784

Ще статті по темі

Один коментар

Back to top button