Суспільство

Лісовичок, козак і звірята: в Острі триває облаштування парку (Фото)

В Острі поруч із краєзнавчим музеєм розташований парк ім. Солонини. Місцевих жителів дуже радує те, що цей парк продовжують робити зручним для відпочивальників, зокрема для мам із дітками. Адже жінок із дитячими візочками і старшими малюками тут тепер гуляє дуже багато. 

«Острянам подобається спостерігати за позитивними змінами в парку. Адже його прибрали, розчистили, вже другий рік, як клумби розбили, лавки поставили. Містянам такі зміни дуже подобаються.

Це тепер парк, у якому можна відпочивати. А поруч розташовується музей і стадіон. Також неподалік – старе русло річки Остер. Тобто така чудова відпочинкова локація», у коментарі для ЧЕline зазначила екскурсовод Остерського краєзнавчого музею Інна Томилець.

Цьогоріч гуляти в парку дітям тепер ще цікавіше, бо в ньому з’явилися дерев’яні скульптури. Серед них є звірі, казкові герої, а ключовою фігурою є постать – дідусь-лісовик.

«У нас торік пройшов буревій і головну ялинку біля музею стихія зламала. А стовбур залишився гарним. Тож і виникла ідея щось вирізати з дерева, аби стовбур не прибирати. Ось перша скульптурка – це зображення лісовика й сови», розповіла Інна Томилець.

Ці всі скульптурки з’явилися цьогоріч завдяки роботі майстрів, які працюють на громадських засадах – своїм інструментом безкоштовно виготовляють скульптурки.

А нещодавно в парку ім. Солонини з’явилась дерев’яна постать козака, яка не тільки прикрашає парк, але водночас є символом захисника Остра від ворогів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вимили після орків недіючу школу та займаються спортом: у селі на Чернігівщині відновили тренування (Фото)

До речі, Остерський край козаками славився. Перша згадка про остерських козаків була в 1559 році. У роки визвольної війни українського народу 1648-1654 рр. під проводом Б.Хмельницького остерські козаки були серед найбільш завзятих захисників волі і віри православної. І в краєзнавчому музеї й досі зберігаються козацька зброя, пояси, люльки, порохівниці, а також малюнки козаків і козацької старшини.

Дерев’яні фігурки з’явилися завдяки праці місцевого майстра-самоучки Олексія Любенка і його дружини Наталії.

«На роботу надихає Наталя, вона малює зображення, допомагає шліфувати, а Олексій займається різьбленням. Олексій не має професійної освіти, але наділений талантом різьбяра від природи», – пояснила екскурсовод Остерського краєзнавчого музею.

Нині подружжя працює над новою скульптурою – буде богатир. І якраз поблизу музею кипить робота. Тож мамам, які гуляють із дітьми в парку, процес дуже цікавий, тож вони підходять і спілкуються з майстром.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Остерський краєзнавчий музей

Ще статті по темі

Back to top button