Літо — сезон кишкових інфекцій: симптоми та лікування
Гостра кишкова інфекція – група гострих інфекційних захворювань, переважно з харчовим механізмом зараження, які проявляються лихоманкою і кишковим синдромом. У деяких випадках небезпеку представляють не стільки самі мікроорганізми, скільки продукти їх життєдіяльності — токсини, які накопичуються в заражених продуктах харчування і при вживанні їх в їжу призводять до важких харчових отруєнь.
Про це ЧЕline повідомили в головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернігівській області.
Гострі кишкові інфекції досить широко розповсюджені і займають друге місце після гострих респіраторних захворювань. За оцінками ВООЗ, щорічно на гострі кишкові інфекції хворіють понад 500 мільйонів людей. В Україні також склалася несприятлива епідеміологічна ситуація щодо розповсюдженості ГКІ. Особливо гостро стоїть ця проблема в дитячому віці.
Найпоширеніші кишкові інфекції
- cальмонелльоз, дизентерія, ієрсиніоз, ешерихіоз, кампілобактеріоз, стафілококова токсикоінфекція, ботулізм – бактеріальні кишкові інфекції;
- ротавірусна, ентеровірусна, аденовірусна інфекції, зустрічаються коронавіруси і реовіруси – вірусні кишкові інфекції;
- кандидози – грибкова кишкова інфекція;
- лямбліоз, амебна дизентерія — протозойні кишкові інфекції.
З вірусних інфекцій найбільш поширена ентеровірусна. Її небезпека полягає в тому, що захворювання може привести до такого ускладнення, як менінгіт. Як правило, ентеровіруси розмножуються в стоячих водоймах: озерах, басейнах і передаються через воду. Тому потрібно бути уважнішими до оповіщення санітарної служби і уникати купання у водоймах, де це заборонено.
Шляхи передачі кишкових інфекцій
- Основний шлях передачі збудників кишкових інфекцій — харчовий. Зараження відбувається через продукти харчування і приготовані з них страви, а також овочі і фрукти, забруднені мікроорганізмами та спожиті в їжу без достатньої гігієнічної та термічної обробки. Найчастіше джерелами отруєння стають молочні продукти, м’ясо, риба, бульйони, в яких хвороботворні мікроорганізми успішно розмножуються і швидко досягають такої кількості, яка успішно долає захисні бар’єри шлунково-кишкового тракту. Небезпека полягає ще і в тому, що заражені мікробами продукти не змінюють ні зовнішнього вигляду, ні кольору, ні запаху, ні смаку.
- Водний шлях передачі: при питті забрудненої води або ковтання води під час купання у відкритих водоймах.
- При контактно-побутовому шляху передачі збудник передається через забруднені руки, предмети побуту (білизна, рушники, посуд, іграшки).
Основні симптоми
- підвищення температури
- слабкість
- млявість
- запаморочення
- ломота в тілі
- нудота
- блювота
- пронос
Щоб запобігти захворювання на ГКІ необхідно:
- дотримуватися правил особистої гігієни, де б ви не знаходилися: на дачі, пляжі, вдома або на роботі;
- ретельно мити овочі та фрукти, бажано кип’яченою водою, особливо якщо вони призначені для маленьких дітей;
- купуючи продукт, зверніть увагу на умови реалізації та терміни придатності;
- молочні продукти, придбані у приватних осіб, піддавайте термічній обробці;
- не купуйте продукти сумнівної якості на стихійних ринках;
- всі продукти, що швидко псуються, зберігайте в холодильнику;
- не ковтайте воду при купанні у відкритих водоймах, особливо це стосується дітей.
Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.