Суспільство

Лося хочуть занести до Червоної книги

Сьогодні, 9 листопада, Національна комісія з питань Червоної книги розгляне питання про внесення лося до Червоної книги.

«Безжалісне вбивство лосів мисливцями і браконьєрами призвело до критичного зниження їх популяції в Україні – з 14 796 лосів у 1991 році до менше ніж 2000 – у 2016 році. Захисники тварин вимагають внести лося до Червоної книги і припинити видачу ліцензій на вбивство лосів.

Врятуємо лосів від смерті і зникнення!», – йдеться на сторінці UAnimals у Facebook.

До речі, для Чернігівщини Міністерство екології затвердило 19 ліцензій на відстріл цієї тварини, хоча заявка подавалась на 45. Також відомо, що нині на території нашої області налічується понад 1 170 сохатих, тобто п’ята частина всіх українських сохатих.

Нагадуємо, що взимку українське суспільство сколихнула історія про жорстокий розстріл сім’ї лосів у Ніжинському районі. Тоді вбили самця і вагітну самку, ще один лось був поранений.

Подібна історія сталася і в Ічнянському районі. Там браконьєри цинічно застрелили двох сохатих. За даними фактами були відкриті провадження, справи навіть контролювала прокуратура, але тривалий час вони не посувалися з мертвої точки.

Більше того, справу проти браконьєра, який розстріляв сім’ю лосів на Ніжинщині, взагалі могли закрити. Та на щастя, справедливість узяла гору. Суд визнав браконьєра винним і призначив штраф у 60 тисяч гривень і компенсацію судових витрат. Хоча цим тварин все одно не повернеш.

Також завдяки суспільному розголосу і постійній увазі журналістів до цієї тематики, в державі навіть збиралися ввести 25-річний мораторій на відстріл лосів. Та не так усе сталося, як гадалося.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button