Суспільство

Лугова війна: через розорювання луків село на Чернігівщині може залишитися без води

У селі Бірківка Менського району невдовзі може статися справжня катастрофа через те, що фермерське господарство «Сіверський край» розорало 200 гектарів заливних луків, які за цільовим використанням є сіножатями або кормовими угіддями. І справа не тільки в тому, що власники корів не знатимуть, де випасати худобу чи косити сіно. Проблема значно глибша – населений пункт узагалі може залишитися без води.

Місцеві жителі стверджують, що дозволу фермерському господарству на розорювання луків не давали. До того ж, переконані, що жодних законних підстав такі дії не мають, бо документів, що надавали б право здійснювати сільськогосподарську діяльність саме на цих землях, люди ще в очі не бачили. Хоча обіцянки їх показати чують регулярно. Докладніше про ситуацію, що склалася в рідному селі, журналісту ЧЕline розповіла Галина Логвиненко.

97023151_599958867275433_6107915812465541120_n

Спокій зник 11 квітня

Цю дату жителі Бірківки Менського району запам’ятають надовго, адже саме 11 квітня почалася біда, що стосується кожного жителя: в селі почали розорювали заливні луки, на яких люди з року в рік випасали худобу та заготовляли сіно. Збурило село фермерське господарство «Сіверський край».

«Не знаю, кому воно належить, але на зустріч із людьми приїжджало подружжя Олега і Карини Шитікових. Вона називається людиною, яка займається документами, а він – представником господарства», – розповіла Галина Логвиненко.

В уже згаданий день селяни почали бити на сполох і викликали поліцію. За словами людей, патруль приїхав із Мени, але ніяк на ситуацію не відреагував: просто постояв і поїхав. А бували випадки, коли в інші рази приїжджали поліцейські, то більше запитань мали до селян, мовляв, хто ви такі і що тут робите? Натомість Олега Шитікова, який також був на лузі, ніхто ні про що не запитував. Таке розповідали люди.

Далі, 13 квітня, відбулася зустріч жителів Бірківки з уже згаданими Шитіковими.

 

«Такі собі збори села, на які прийшло близько трьох десятків місцевих. І ми запитали: «Де ваші документи, технічна документація на зміну призначення угідь і дозволи, яких ви у людей не брали. Вони заявили, що мають документи на 370 гектарів землі, що для нас загалом було шоком. Тому що загальна площа наших луків – трішки більше 600 гектарів. Навіть люди, які раніше працювали головами сільради, і колишня голова колгоспу казали, що ніяк господарство не може взяти такий обсяг землі. Тож узагалі не відомо, звідки в них ця цифра», – розповіла жінка.

На території старостинського округу працюють ще два фермерські господарства, то подружжя Шитікових пояснило людям, що з цими господарствами ФГ «Сіверський край» просто помінялося угіддями.

«Сіверський край» віддав ріллю двом іншим господарствам, натомість узяв собі орендовані ними луки. На зборах представник одного з тих господарств сказав, що попереджали «Сіверський край», що в них нічого не вийде, бо люди будуть обурені. А ті наче відповіли: «Нам однаково», – зазначає пані Галина.

У селян є й своє пояснення підвищеної цікавості господарства саме до цих луків. Бо земля там жирна, бал родючості дуже високий. Якщо образно, чорнозем – як масло.

96859080_2799487893494543_672925803670929408_n

96855709_3246995991999621_4781108004214800384_n

Місцева влада самоусунулася

Зі своєю бідою люди зверталися до в.о. старости села й керівництва Менської ОТГ. Утім, швидко зрозуміли, що на місцевому рівні їм ніхто не допоможе.

«У нашій Менській ОТГ отримали відповідь, що то приватна власність, тому в цю справу не втручатимуться. Аналогічну відповідь отримали й від в.о. старости села. Тобто місцева влада самоусунулася», – зауважила Галина Логвиненко.

Тож селяни, як то кажуть, почали стукати вище. Звернулися до обласної ради. І тут уже була зворотна реакція. Швидко зібрали комісію, на яку запросили сторони конфлікту, а також керівників і представників служб, що можуть вплинути на ситуацію, зокрема екологічної інспекції, Деснянського басейнового управління водних ресурсів, Головного управління Національної поліції в Чернігівській області, Держгеокадастру. До речі, комісія вже засідала двічі.

«Присутньою була й Карина Шитікова, яка обіцяла привезти всі документи. Бо поки ніхто не розуміє, на які саме землі вони мають документи», – пояснила Галина Логвиненко.

Позицію з цього приводу в соцмережі Facebook оприлюднив заступник голови облради Арсен Дідур.

«Знову до обласної ради звертаються власники земельних паїв із Менського району, обурені свавіллям славнозвісного фермерського господарства «Сіверський край». Тільки якщо торік ці підприємці без згоди людей зорали частину паїв у селі Локнисте, то тепер на їхні протизаконні дії скаржаться жителі села Бірківка.

Позиція обласної влади полягає ось у чому: поки ситуація не буде вирішена у правовому полі, поки триватиме перевірка законності використання земель із боку Нацполіції та Держгеокадастру, ФГ «Сіверський край» має повністю зупинити діяльність у Бірківці, аби не допустити гострої стадії конфлікту», – написав Арсен Ддіур.

Галина Логвиненко також зазначила, що 6 травня Держгеокадастр надав підтвердження, що «Сіверський край» немає жодної технічної документації на право обробляти землю, через яку виник конфлікт.

97199626_247528549931770_8900578096072097792_n

«Тож відповідні звернення з цього приводу були направлені до Менської прокуратури й до інших компетентних структур», – повідомила Галина Логвиненко.

Ніхто не указ

Здавалося б, жителі Бірківки могли б хоч трішки заспокоїтися та перевести подих. Але ж не вдалося!

У понеділок, 11 травня, вже після рекомендацій облради зупинити роботу до з’ясування всіх обставин, трактор виїхав на луг і почав дискувати землю.

«Через це я викликала поліцію. Правоохоронці з’ясували, що у водія не було водійського посвідчення та жодних документів на трактор. Поліцейські виписали дві постанови і пояснили, що весь день залишатися в селі або забирати транспортний засіб на штрафмайданчик не можуть. У вівторок був дощ, а потім у середу трактор виїхав на луки. Люди зібралися, знову викликали поліцію. І вже тоді якось вдалося домовитися, щоб трактор більше не працював. Та цим обіцянкам люди не вірять», – сказала Галина Логвиненко.

96899806_711772956228340_1474462650673922048_n

Відкрито дві кримінальні справи

Аби почути іншу сторону конфлікту, журналісти ЧЕline неодноразово телефонували до ФГ «Сіверський край». Однак чомусь слухавки на тому кінці дроту ніхто не підняв. Та ми завжди відкриті для всіх і, якщо у представників господарства виникне бажання висловити свою позицію, надамо їм таку можливість.

А тим часом вдалося отримати коментар від правоохоронців.

«Обидві сторони конфлікту писали заяви до поліції. І менська поліція відкрила два кримінальні провадження. Перше – за статтею 356 Кримінального кодексу України, це самоуправство. Стаття передбачає штраф, або тримісячний арешт, або до двох років виправних робіт. Друге провадження відкрите за статтею 366 Кримінального кодексу України. Це службове підроблення. Максимальне покарання, згідно з цією статтею, – до трьох років обмеження волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю ще на три роки. В обох кримінальних провадженнях триває досудове розслідування», – розповіла Юлія Ковтун, речниця ГУНП у Чернігівській області.

Що землю обробляли після рекомендацій облради, в поліції підтвердили, бо патруль дійсно виїжджав за викликом.

«Відповідно до статті 128 Кодексу України про адміністративні правопорушення, на водія склали протокол через те, що в нього не вистачало документів, які були необхідні для цієї роботи. Також водію було рекомендовано припинити свою роботу. Після цього нові землі не розорювалися», – пояснила Юлія Ковтун.

Вона також спростувала твердження людей, що правоохоронці нічого не роблять.

«Поліція активно долучилася до процесу, розслідує провадження, залучали багато експертів з аграрних питань і всіма руками за те, щоб встановити істину», – зауважила речниця ГУНП у Чернігівській області.

Встановлення істини дуже хочуть і жителі села Бірківка, бо нинішня ситуація може спричинити катастрофу в населеному пункті.

«Зараз у людей немає чистої води в колодязях, вона з мулом – технічна, то по чисту воду люди їздять до свердловини, яку колись пробили геологи, що свого часу шукали газ. Якщо засадити луг, то води взагалі не буде. Також самозайняті люди в селі тримають бджіл або корів, бо роботи немає. Але треба якось виживати й мати копійчину. В селі 160 корів. Сіно для тих корів береться на лузі. Якщо його переорють, то почнеться ще одна війна – за сіно. Люди почнуть збувати корів. Тобто заробітку в селі зовсім не буде. Це також трагедія», – переконана Галина Логвиненко.

Також вона зазначила, що на засіданні в обласній раді йшлося і про те, що своїми діями фермерське господарство порушило Водний кодекс України, зокрема ст. 80 про те, що неможлива жодна сільгоспдіяльність на заливних луках. Тим паче, що бірківські луки внесені до загальноєвропейської природоохоронної мережі «Емеральд», або Смарагдової мережі Європи.

97002086_708664733222133_8456055578005864448_n

Тож нині в жителів Бірківки сподівання тільки на правоохоронні органи й об’єктивне слідство.

Натомість журналісти ЧЕline відстежуватимуть розвиток цієї ситуації. Тож обов’язково розкажемо, чим історія завершиться.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button