Суспільство

«Лютий»: у Прилуках відбувається музеєфікація подій сучасної війни

На жаль, кривава війна в нашій державі триває. І вона впливає на життя кожного українця та на події, які відбуваються. І вже очевидно, що події сучасної російсько-української війни у майбутньому посядуть центральне місце в новітній історії Української держави та, можливо, навіть Європи.

У сучасному житті музеї варто розглядати не лише як місце для дозвілля чи місце, де зберігаються й експонуються предмети, але і як місце для спільного проживання та набуття досвіду й збереження пам’яті. Пам’яті про захисників, про пережиті історичні моменти. І осмислення цих моментів, чому так відбувається.

«Тому, власне, і виник задум створити проєкт «Лютий», що міг би, скажімо, допомогти музею поновити дослідницьку роботу з метою комплектування фондів, тобто музеєфікувати події гарячої війни в контексті подій березня-квітня 2022 року.

Це перший блок музеєфікації цих подій, а інший, другий, блок – це меморіалізація героїчної боротьби українського народу та безпосередньо наших захисників Прилуцького району», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Тетяна Зоць, директор Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова.

До речі, проєкт ініціювали музей і громадська організація «Прилучани особливі». Проєкт був поданий до Українського культурного фонду й здобув підтримку: фінансування в розмірі 300 тисяч гривень.

«У межах проєкту ми запланували дослідницькі експедиції 12 населеними пунктами Прилуцького району, які були частково окуповані й потім уже деокуповані. Зокрема, це Парафіївська, Ічнянська, Сухополов’янська і Срібнянська громади. Відповідно, в межах цих експедицій ми мали на меті задокументувати свідчення очевидців подій гарячої війни лютого 2022 року. Здійснювалася відеофіксація, відзнято 27 коротких відеосюжетів від 5-7 до 10 хвилин. Респондентами були місцеві жителі», – розповіла Тетяна Зоць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Палає прикордоння Чернігівщини: горять села, будинки, сотні гектарів лісів і торфовищ

Уся ця інформація буде розміщена на сайтах територіальних громад, у яких працювали дослідники. Також у межах проєкту буде придбаний сенсорний термінал, який встановлять в історичному відділі музею. Використовуючи цей сенсорний термінал, можна буде переглянути згадані сюжети. До того ж, буде підготовлено субтитри до них англійською мовою.  

Передбачений і другий блок із меморіалізації пам’яті про героїчну боротьбу воїнів-прилучан, загиблих героїв-захисників. На цьому ж сенсорному терміналі можна буде переглянути електронну книгу пам’яті.

«Буде інформація з короткими біографічними даними про понад 300 загиблих захисників із 11 громад Прилуцького району. Ми взаємодіяли з рідними цих загиблих героїв, аби отримати якомога більше інформації і світлин із цивільного життя загиблих військових, аби продемонструвати їхній інший бік життя. Хотілося б показати, які вони були за життя, а не тільки на банерах у військовій формі», – пояснила директор Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова.

На превеликий жаль, нині всі розуміють, що книга пам’яті ще доповнюватиметься і доповнюватиметься…

Ірина Осташко

Фото – Тетяна Зоць

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button