Суспільство

Мама напрокат: чернігівських жінок спокушають грошима (Фото)

Сурогатне материнство і донори яйцеклітини – у Чернігові шукають потенційних клієнтів приватної клініки репродуктивних технологій. Такими оголошенням рясно обклеєні всі стовпи по вулиці Толстого.

В оголошенні просять звертатися лише жінок, які народили хоча б одну здорову дитину, та вказують бажаний вік майбутньої сурогатної матері. Більше вимог до донорів яйцеклітини. Тут вік жінки не повинен перевищувати 29 років.

Телефонуємо за вказаним номером. Слухавку бере жінка. В телефоні чути дитячі голоси. Вона пояснює, на яких умовах відбиратимуть потенційних сурогатних мам, і розповідає, що, перш ніж дозволити виносити для чужої родини дитину, жінку обов’язково продіагностують медики. Потім вона мусить підписати дві угоди: між клінікою і сурогатною мамою та між батьками і сурогатною мамою. За таку послугу жінка отримає 13 500 євро, якщо благополучно народить одну дитину. Якщо народиться двійня, то сума зросте до 15 700 євро. Щомісяця жінка приїжджатиме на консультацію до гінеколога цієї столичної клініки і отримуватиме по 400 євро за послугу. Телефоном представниця клініки, яка не назвалася, повідомила, що останній місяць перед народженням дитини жінка мусить прожити під контролем медиків у клініці.

Також жінка поінформувала, що в Чернігові кур’єри розвісили рекламу вперше, чого не скажеш про інші обласні центри. Нині на умови клініки погоджуються багато жінок із Житомирської, Одеської, Вінницької та інших областей.

Наскільки законні подібні угоди та яка сторона більше ризикує, ми вирішили поцікавитись у чернігівських гінекологів. Головний лікар пологового будинку Василь Гусак пояснив, що в Чернігові сурогатне материнство не запроваджене: «Не знаю, на щастя чи на жаль, – повідомив Василь Гусак. – Бо є ж жінки, які б хотіли народити свою дитинку, але із різних причин цього зробити не можуть. А сурогатне материнство – це єдиний метод мати власну дитину, яку народить інша жінка. Однак це незаконно, бо українське законодавство не захищає сурогатне материнство».

У чернігівський поліції повідомляють, що за останні кілька років до них ніхто не звертався. Однак у розміщенні такої реклами правоохоронці вбачають порушення статті 152 Кодексу адміністративних правопорушень: «Несанкціоновані оголошення. розміщені не в призначених місцях порушують правила благоустрою міста, – повідомляє прес-офіцер чернігівської поліції Наталія Човпило. – Адже в місті є спеціально виділені для цього зони».

А відтак, усі ці рекламні вивіски, якими заманюють жінок до сурогатного материнства та донорства, найближчим часом мусять прибрати працівники комунального підприємства «Муніципальна варта», а власникам оголошень виписати штраф.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. а где в Чернигове находятся специальные зоны для размещения рекламы? в многоэтажке — доска на входе в подвал?

Back to top button