Суспільство

Маніпуляції в Новгород-Сіверській громаді: перейменування вулиці спричинило кризову ситуацію

Понад 80 вулиць в місті і селах Новгород-Сіверської громади було перейменовано рішенням 18-ї позачергової сесії 8-го скликання Новгород-Сіверської міської ради. Але зміна назви однієї з них викликала резонанс в громаді.

Прозвучала пропозиція, аби Губернська стала імені Леоніда Даниловича Кучми. Ідея абсолютно не спонтанна, бо стала результатом звернень сіверян до депутатів, більшість з яких говорили, що це варто зробити.

Справедливості заради варто зазначити, що є громадяни, які проти того, щоб вулицю перейменовували на честь Леоніда Кучми.

За перейменування вулиць у Новгород-Сіверській громаді проголосували 19 з 19 депутатів, що взяли участь у 18-й позачерговій сесії. Ніхто нікого за руку не тягнув. Тиску ніхто ні на кого не чинив. Це було особисте рішення кожного з депутатів партій, що представлені в раді. А це «Рідний дім», «Слуга народу», «ОПЗЖ», «Радикальна партія», «За майбутнє», «Наш край», «Батьківщина». Інших пропозицій щодо перейменування вулиць від депутатів і партій не прозвучало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині відкрили меморіальні дошки двом полеглим Героям

Але, за словами депутатів, нині керівництво громади починає вчиняти дивні маніпулятивні вчинки. Тож незрозумілою є теперішня ситуація, коли депутатів партій «За майбутнє», «Наш край», ВО «Батьківщина» у чомусь звинувачують. При цьому про інші політичні сили чомусь мовчать. У залі відсутні були чи то не вони руку підіймали «за» перейменування?

Голова Новгород-Сіверської міської ради Людмила Ткаченко участі в пленарному засіданні не брала. Зі слів секретаря ради Юрія Лакози, який головував на засіданні, не з’явилася вона через стан здоров’я. Але!!! Коли була внесена пропозиція одну з центральних вулиць міста перейменувати на честь другого Президента України Леоніда Кучми, керуючий справами Новгород-Сіверської міської ради Сергій Поливода озвучив депутатам:

— Людмила Ткаченко телефоном повідомила, що вона підтримує дану пропозицію і звертається до депутатів теж підтримати цю ініціативу. Голосування за перейменування вулиць відбулось. 19 з 19. Результати поіменного голосування на сайті міської ради тому підтвердження.

І тут міський голова накладає вето на дане рішення. Згідно із Законом про місцеве самоврядування, стаття 59, пунк 4, впродовж двох тижнів ветоване головою міської ради питання має бути винесене на повторний розгляд сесії. І якщо знову буде підтримано двома третинами голосів, то вето вважається подоланим.

Дійсно — треба обговорювати кризову ситуацію, що склалася у Новгород-Сіверському самоврядуванні, більш широко, а не однобоко висвітлювати і подавати інформацію у вигідному для керівництва громади світлі.

Депутати і громада обурені ситуацією. При чому суть навіть не в тому, на чию честь називати вулицю (це мають вирішувати всі громадяни), а в тому — що в даній ситуації йде відверта маніпуляція і вибіркова політична дискримінація. І це у період війни!

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button