Суспільство

Менше цукру й солі, більше натуральних продуктів: у школах Чернігова дітей годують по-новому

Дитяче шкільне харчування зараз організоване за новим Санітарним регламентом для закладів загальної середньої освіти. Документом визначені вимоги, зокрема до шкільних приміщень, їдальні, меблів. Крім того, заборонене використання в шкільному меню ковбаси, сосисок, консервів. Також рекомендовано зменшити використання в стравах цукру та солі.

«Приблизне меню для харчування дітей у шкільних їдальнях у Чернігові розроблене та затверджене на два тижні. Загалом усі страви виготовляють за звичайною рецептурою, але змінилася технологія приготування. Також у меню забезпечується їх різноманіття. Улюблену всіма дітьми піцу тут виготовляють тільки з курячим філе або з рибою. Котлети не смажать, а тушкують, запікають чи готують на пару. Зараз використання духових шаф для приготування їжі – це основа технологій дитячого харчування», – зазначає Антоніна Радченко, керівниця КП «Шкільне».

Цього тижня, з понеділка, в меню є нова страва – «Курка з паприкою». Це тушковане куряче філе без використання паніровки, а на вигляд як звичайні нагетси.

За словами Антоніни Радченко, відповідно до затвердженого меню через день дітям дають твердий сир, який виробляється відповідно до ДСТУ.

Фрукти, зокрема яблука, або апельсини, або мандарини, також дітям дають через день. Раз на тиждень у меню є натуральний сік, що стовідсотково не містить цукру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині зберігаються обереги жіночого щастя – лунниці (Фото)

До чаю постійно додається лимон, готують і напій із шипшини. При виготовленні випічки у тісто додається тільки вершкове масло, вироблене відповідно до ДСТУ.

Для старшокласників у буфетах почали продавати різноманітні салати, розфасовані у блістери.

У меню щотижня передбачений обов’язковий сирно-молочний день. Раніше це було один раз на два тижні.

Дітям, які відвідують групи продовженого дня, обов’язково дається перша страва, яка за два тижні не повторюється. Наприклад, суп картопляний із бобовими та грінками, борщ, суп овочевий, суп молочний, розсольник, суп картопляний із гречаною крупою. Також діти обов’язково отримують підвечірок, який можуть забрати із собою. Це можуть бути котлети січені з птиці та сиру, риба припущена з салатом, яйце варене з салатом, різноманітні булочки, вареники й запіканка.

Крім того, за новим Санітарним регламентом з січня вже не проводиться дезінфекція посуду з використанням хімічних засобів (окрім випадків, коли може бути виявлена у когось кишкова інфекція). Зараз посуд обдають окропом або стерилізують у жаровій шафі.

Усі працівники кухні, які задіяні у накритті столів та перебувають у безпосередньому контакті з учнями, обов’язково працюють у рукавичках, масках та у спецодязі.

До речі, з 15 лютого у школах Чернігова вартість харчування для дітей становить 23,5 грн і для сніданків, і для обідів. При цьому для учнів 1-4 класів із цієї вартості коштами міського бюджету компенсується 10 грн, а 13,5 грн сплачують батьки.

Якщо у батьків виникають питання, пов’язані з розрахунками за харчування, вони можуть зателефонувати за номером 67-67-67 і проконсультуватися.

Джерело: пресслужба Чернігівської міської ради

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button