Культура

На Чернігівщині зберігаються обереги жіночого щастя – лунниці (Фото)

Здавна жінки прагнули бути щасливими. До того ж вірили, що цьому можуть сприяти різні обереги. Серед найпопулярніших – лунниці, вельми поширені в культурі слов’ян.

Ці амулети впродовж багатьох епох були частиною жіночого вбрання. За всієї різноманітності форм і технік виконання незмінною залишається їхня схожість із місяцем, що уособлює місячний культ, родючість і жіноче начало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У чернігівському музеї випікають пряники

Наші пращури вірили, що оберіг притягує до власниці жіноче щастя, наділяє її мудрістю та розсудливістю, спокоєм і впевненістю в собі. Їх брали з собою в дорогу, використовували в повсякденному житті, оберігаючи свої домівки та сім’ї.

У колекції Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського такі обереги представлені. До того ж, золоті. Датовані вони ХІІ – серединою ХІІІ ст.

«Відомо, що ці предмети – зі скарбу, який знайшов відомий археолог Микола Біляшівський. Він розкопував Княжу гору поблизу Канева. А розкопки фінансував В.Тарновський. Тоді археологи знайшли кілька десятків золотих і срібних речей», – розповідають музейники.

Фото – Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button