Суспільство

Менська громада – учасник проєкту відновлення та розвитку, який фінансуватиме уряд Великої Британії

В Україні 168 громад, які були в окупації та постраждали від російської агресії, підпадають під критерії громад, яким потрібно розробляти плани відновлення. Вже відбувся конкурс, і 15 громад країни, із яких чотири – з Чернігівщини, відібрано для участі у проєкті «Надання екстреної та технічної допомоги Уряду та регіональним адміністраціям у розробці та реалізації планів відновлення», що фінансується урядом Великої Британії.

Насамперед ідеться про відновлення економіки. Один із критеріїв – це наявність плану відновлення.

«Ми – одна з тих громад, яка з експертною підтримкою фахівців, фінансованих урядом Великої Британії, розроблятиме план відновлення і розвитку. Великі проєкти, які будуть у цьому плані, стануть основою регіонального плану. Щойно буде ухвалена відповідна постанова Кабміну, область також розроблятиме такий план. Планується, що десь із літа невеликі проєкти місцевого значення в межах цієї програми можуть бути профінансовані», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради.

Він також розповів, що план у громаді ще не розробляли. Адже спершу треба провести аналіз основних перспективних напрямів роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ініціатива скасувати 8 Березня: думки чернігівців

«Насправді у нас їх кілька. Наприклад, безпека в навчальних закладах, що передбачає будівництво якогось навчального корпусу в одному з закладів із бомбосховищем. Може бути покращення дорожньо-транспортної інфраструктури, завдяки чому поліпшиться робота місцевого бізнесу, транспортне сполучення. Може бути покращення водопостачання і водовідведення. Який проєкт буде більш пріоритетним, наразі важко сказати. І взагалі план не передбачає, що маємо робити акцент на один проєкт. Навпаки, що розробляється низка заходів», – сказав Юрій Стальниченко.

Наприклад, відомий у Мені проєкт вуличного освітлення в місті був проєктом, що виник не одразу, а вималювався у процесі роботи.

«Спочатку підписанти Угоди мерів повинні були розробити план дій сталого енергетичного розвитку та клімату. І так само проводився аналіз ситуації, тільки в конкретній галузі енергозбереження по всьому місту. І коли у 2014 році був оголошений конкурс, то грантодавець давав можливість профінансувати будь-який захід із цього плану. Тобто громади без плану не могли фактично брати участь у грантовому конкурсі. Так само і на сьогодні те фінансування, яке йтиме на об’єкти відновлення, передбачатиме наявність планів відновлення та розвитку», – пояснив секретар Менської міської ради.

За його словами, більше конкретики в цьому питанні з’явиться після того, як Кабінет Міністрів видасть відповідну постанову. Орієнтовно очікується, що це відбудеться після 8 березня.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button