Суспільство

«Мережа безпеки»: в Чернігові назвали систему, що «розкриває» 30% злочинів

Вдарити по злочинності новітніми технологіями. Хоч до новітніх ці камери зарахувати складно, проте, оцінюючи темпи впровадження в Україні технологій для підтримання правопорядку, система відеоспостереження «Мережа безпеки» на Чернігівщині – це неабиякий крок для покращення показників розкриття більшості злочинів. До речі, її чернігівський «клон» – «Безпечне місто» – вже неодноразово «фільмував» факти вандалізму.

Розповідає речниця ГУНП у Чернігівській області Юлія Ковтун

«Система відеоспостереження «Безпечне місто» зосереджена в Чернігові, але інтегрована в загальнообласну систему «Мережа безпеки». Як відомо, перші розмови щодо необхідності встановлення камер на території області почалися ще в 2016 році. Ініціатором проєкту виступило Головне управління Національної поліції в Чернігівській області. Було звернення з цією ідеєю до Чернігівської міської ради. І вже на початку 2017 року за рахунок місцевого бюджету в Чернігові були встановлені перші камери. З часом до мережі камер зовнішнього відеоспостереження долучилися й інші райони області. Таким чином поліція Чернігівщини першою в Україні об’єднала камери відеоспостереження в «Мережу безпеки» в рамках області», – пояснює речниця.

ЧИТАТИ ТАКОЖ На Чернігівщині продовжується незаконна порубка дерев

За словами Юлії Ковтун, пріоритетом встановлення камер є стратегічні перехрестя, в’їзди та виїзди з населених пунктів. Вимоги до камер особливі, вони повинні підтримувати функцію розпізнавання номерних знаків. Оглядові камери встановлювалися в місцях значного скупчення людей, проведення масових заходів. Поліція також напрацювала систему збереження інформації.

«Під час запровадження системи відеоспостереження «Мережа безпеки» було багато скептиків. Причому як серед громадськості, так і серед поліцейських. А сьогодні карний розшук і слідство вже не уявляють своєї повсякденної роботи без цього елементу. Програмно-апаратний комплекс «Мережа безпеки» щодня допомагає в розкритті різноманітних злочинів, є джерелом доказів під час розслідування низки ДТП, невід’ємним інструментом у розслідуванні кримінальних і розгляді адміністративних правопорушень. 30% злочинів розкривають за допомогою системи відеоспостереження. Вона допомагає розкривати «вуличні» злочини, ДТП або якщо потенційні злочинці могли потрапити в поле зору відеокамери. Наприклад, встановити, хто причетний до крадіжки чи вирахувати, на якому автомобілі й куди рухалися підозрювані. Станом на 25 лютого 2020 року до «Мережі безпеки» під’єднано 628 камер. У Чернігові працюють 272 відеокамери. Приблизно третина з них розпізнає номерні знаки. Цифри щомісяця змінюються, адже постійно з’являються нові камери», – розповіла Юлія Ковтун.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button