Суспільство

Метаморфози по-чернігівськи: як освітянин Білогура через два роки викрив «молочну мафію»

На ранковій нараді у Чернігівській міськраді сьогодні, 17 квітня, розповіли про неабияке «викриття» – виявляється в садочки Чернігова поставлялись не якісні молочні продукти.

«Були проведені лабораторні дослідження в Києві. Сир кисломолочний 100% складається із нетваринних жирів. Вчора ж було заборонено і вилучено з дитячих садочків всю продукцію. Договір на постачання молочної продукції з ПАТ «Базис» вже розірвано. Виробник молока компанія «Вівальді». Оголошено про новий тендер», — так підсумовуючи начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура розказав про якість молочних продуктів в дитячих садочках Чернігова.

30740637_454190258348743_6141488480896679936_n

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки заробляє Білогура, або Чому для вчителів Чернігова немає грошей. ОНОВЛЕНО

Здавалося б пророблена чудова справа – припинено постачання неякісної продукції. Але є дуже важливе «але». Виходить, що більш ніж два роки відколи управління освіти очолює Василь Білогура діти віком від року і до семи отримували в свій раціон продукцію, яка чинила шкоду їх здоров’ю.

Два роки керівник управління Василь Білогура, одним із пріоритетних завдань якого – збереження здоров’я дитини в освітніх закладах, не міг додуматись до того, щоб перевірити продукти харчування, що вживають найменші мешканці міста.

Василь Білогура отримує відзнаки і премії за «прорив» в освіті – енергоефективність, комп’ютеризацію тощо, тобто, програми, що давно затверджені на рівні міністерств, а у всьому світі впроваджені десятки років тому. Ці самі ж досягнення можна охарактеризувати просто — «взяв гроші з бюджеті і купив»… купив послугу з утеплення школи, встановлення вікон чи комп’ютерів. В бюджеті з’явилось більше грошей внаслідок децентралізації, і міська рада їх виділила управлінню освіти – ось і все досягнення.

А ось додуматись перевірити якість продуктів харчування для дітей «новатор» Білогура зміг тільки через два роки своєї роботи. А гроші для цього потрібні були мізерні, достатньо всього лиш єдине – перейматися про здоров’я дітей і менеджерські здібності.

А почалося «викриття» десь півроку назад. Саме тоді міський голова Владислав Атрошенко на нараді дав вказівку перевірити молочні продукти на якість. І ось нарешті – сьогодні викриття. А до цього спокійно підписували договори з ПАТ «Базис» і зовсім не турбував невідомий виробник молока «Вівальді Д».

3

4

Мер також виявляв емоційну стурбованість ситуацією, навіть говорив на фоні цього що варто впроваджувати смертну кару.

Але є важливий момент – що спонукало Владислава Атрошенка підняти це питання?

«Тут немає жодного лобізму нічого. Я спілкувався з депутатом обласної ради (такий депутат один це — Арсен Дідур – авт.), який є власником відповідного підприємства. Який мені повідомив «А ти знаєш шановний мер, що за тими цінами які ви постачаєте не можуть бути виготовлені з коров’ячого молока». Мене повинно було це зацікавити як міського голову? Мене це зацікавило. Я зробив доручення. Зробили аналізи. Ці аналізи підтвердились», — говорить градоначальник.

1

Очевидно, що таку перевірку потрібно було зробити давно. Але здоров’я дітей в переліку пріоритетів міської влади стоїть далеко після фонтанів, відремонтованих клаптиків доріг та зупинок. Адже ці багатомільйонні обновки були зроблені першочергово, а от те що не потребує ніяких коштів, але значно важливіше було відкладено на потім.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білогура хоче запроторити журналістів до в’язниці

В щирість Владислава Атрошенка про піклування за здоров’я дітей важко повірити з трьох причин

По-перше – надзвичайно запізніла реакція на проблему.

По-друге – якщо підприємство «обласного депутата» ПРАТ «Куликівське молоко» замінить постачальника «Базис», все буде виглядати як елементарна боротьба за ринки збуту і бюджетні кошти.

По-третє – управління освіти закупає безліч продуктів, які не можна віднести до здорового харчування. Наприклад, куряче філе, про шкоду яких скаже кожен другий чернігівець. Але це знову ж таки не тривожить ні мера, ні головного освітянина Василя Білогуру. Очевидно, на цю проблематику ні один «обласний депутат» Владиславу Атрошенку ще не повідомив.

2

Отак і доводиться чернігівцям чекати «покращення» коли воно співпаде з чиїмись особистими інтересами. А зіпсоване дитяче здоров’я через невчасну реакцію на проблематику це не головне. Утім, це лише припущення, правду ми дізнаємося зовсім скоро.

Ще статті по темі

6 коментарів

  1. Дуже хочеться побачити чи почути хто ж відповість за неякісні продукти Білогура чи Данько, адже підписано договір їми обома. «Прорив» в освіті – енергоефективність, комп’ютеризація все це добре, але ж чи можна це порівнювати з дітками. Чи може саме за це і зарплата понад 56000грн.

  2. Батькі платять за те, що їх дітей травлять.Це жах.Я гадаю ,що всі хто причетний до цього знали про якість молочних продуктів.

  3. Якби взяли і піднялися всі батьки.Діти і так всі хворіють.А вони їх травлять….Мясо,рибу як би ще перевірили.Там все такої якості!

  4. ЛЮДИ! А ЧЕМ МЫ КОРМИМ ДОМА СВОИХ ДЕТЕЙ? И ЧТО ПРОДУКТЫ В МАГАЗИНАХ ЛУЧШЕ? НАЧИНАЯ ОТ ХЛЕБА И КОНЧАЯ СОСИСКАМИ????????????

Back to top button