Суспільство

Мезинський національний парк – казка на Чернігівщині (Фото)

Розкішні краєвиди сіверської природи, поєднані з мальовничими деснянськими плесами, кремезні та могутні дуби-велетні – з найдавнішими осередками цивілізації (Мезинської Пізньопалеолітичної стоянки), цілюще, настояне на різнотрав’ї, повітря в поєднанні з кришталево чистою джерельною водою – все це є чарівною казкою Мезинського національного парку у Чернігівській області.

Листяні ліси у ярах і балках дають притулок десятку видів папоротей та семи видам лісових орхідей. Листки папороті “Страусове перо” можуть сягати до 2 метрів довжиною, а зарості хвоща зимуючого в ярах повертають мандрівника до часів динозаврів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо геть немає настрою: секрети від чернігівської психологині

Навесні і восени долиною Десни мігрує величезна кількість птахів. Тут побачите гусей, чаплю сіру, шуліку чорного. У листяних лісах мешкають лисиця, дикий кабан, косулі. На вікових дубах в червні влаштовують лицарські турніри жуки-олені, на заплавних деснянських луках у різнотрав’ї квітів бенкетують різнобарвні метелики.

Вільні води Десни є домом для 46 видів риб. Серед них рідкісні марена дніпровська, йорж-носар, минь річковий, стерлядь.

Окрім природних скарбів, на території парку є ще близько 50 пам’яток археології. Серед них всесвітньо відома Мезинська палеолітична стоянка, вік якої нараховує майже 20 тисяч років. Зануритися в історію регіону, починаючи від палеоліту, можна, побувавши у музеях у селах Мезин і Деснянське,

Через війну в парку заборонено відвідувати ліси та виходити на воду. Однак можна погуляти екостежками вздовж Десни, проїхати автомобільним туристичним маршрутом, орендувати кімнати відпочинку в будиночках мандрівника (0683198641).

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Національні парки України

Ще статті по темі

Back to top button