Суспільство

Мезинський НПП запрошує долучитися до Великого зимового обліку птахів

Щоб з’ясувати, які птахи зимують у наших краях, і визначити їх кількість, на території Мезинського НПП у січні проводять Великий зимовий облік птахів, або, як ще його називають, Різдвяний, що є наймасовішим заходом для вивчення птахів у всьому світі.

Ця традиція зародилася в США в 1900 році, коли редактор орнітологічного журналу Bird-Lore Френк Чемпен запропонував новий спосіб Різдвяного полювання – із біноклем у руках замість зброї. Уперше на його пропозицію відгукнулися 26 осіб, які провели цей день, спостерігаючи за птахами, радіючи їхній свободі та польоту. Відтоді спостерігати за птахами у різдвяні дні почали не лише в США, ця традиція набула популярності й в інших країнах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніжинщину облюбували рідкісні птахи

Завдяки простоті проведення Великий зимовий облік птахів здобув широку підтримку і в Україні. З року в рік кількість учасників цього заходу зростає, що дає можливість одержати важливі дані про стан популяцій поширених видів зимуючих птахів.

У Великому зимовому обліку пташок можуть брати участь всі охочі – як дорослі так і діти. Потрібні лише бажання та вміння розрізняти птахів і трохи вільного часу, щоб поспостерігати за ними.

Як же правильно здійснюють облік? Облік проводять протягом однієї години, зазначаючи види та кількість побачених птахів. Наприкінці годинного обліку фіксують найбільшу кількість кожного виду птахів, що одночасно спостерігалися за цей проміжок часу, не враховуючи птахів, які пролітають. Великий зимовий облік краще проводити зранку, оскільки в цю пору птахи найактивніші і є можливість побачити більше видів.

Спостереження можна проводити на своєму чи шкільному подвір’ї, в саду чи в межах населеного пункту. Це захопливе заняття дає нам можливість більше дізнатися про птахів і їхню поведінку.

Зимовий облік дає можливість з’ясувати видовий склад і чисельність зимуючих птахів, бо саме вони потребують нашої з вами допомоги – підгодівлі в сильні морози.

30 січня 2020 року Мезинський НПП запрошує всіх охочих долучитися до цього заходу. Свої спостереження та враження надсилайте на електронну адресу парку: [email protected]

Мезинський національний природний парк

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button