Суспільство

Міська влада Сновська визначилась із долею школи № 2

ЧЕline вже писав про ситуацію, що склалась довкола школи № 2 у Сновську, в якій здобувають середню освіту 275 учнів і яку, за чутками, хоче закрити міська влада. Збурені батьки й педагоги навіть зібралися на мітинг, аби відстояти рідний навчальний заклад.

Щоправда, голова Сновської ОТГ Олександр Медведьов запевнив ЧЕline, що про закриття школи наразі не йдеться і що він зустрінеться з батьками, аби зняти соціальне напруження.

ЧЕline вирішив дізнатися, чим завершився мітинг і до якого спільного знаменника прийшли очільник ОТГ, батьки й освітяни. Ситуацію прокоментував заступник голови Сновської РДА Володимир Карпенко, бо Олександр Медведьов на той час був у відрядженні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школу № 10 у Чернігові закрили незаконно – висновок експертизи

Тож пан Володимир розповів, що керівник ОТГ публічно запевнив батьків і педагогів, що закривати Сновську ЗОШ № 2 ніхто не збирається. Однак імовірність, що вона стане восьмирічною, існує.

«Це буде пов’язано з недостатньою кількістю учнів, які збираються продовжувати навчання в 10 класі. Адже після державної підсумкової атестації дев’ятикласники зможуть вступати до ПТУ або йти до 10 класу. Тож саме тоді й буде зрозуміло, якою буде школа», – сказав заступник голови РДА.

Утім, за його словами, навіть якщо в школі не наберуть старші класи, скорочення вчителям не загрожує.

«Через відсутність класів у вчителів, можливо, зменшиться навантаження, тобто кількість годин, які вони викладатимуть. Це пов’язано тільки із демографічною ситуацією, коли не вистачає дітей», – пояснив пан Карпенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Весняна крапель затоплює менську школу

Також ЧЕline вдалося з’ясувати, що чутки про закриття школи № 2 небезпідставні і їм вже близько 10 років.

«Ситуація пов’язана з недостатнім фінансуванням на утримання галузі освіти в районі. І особливо зараз, коли суттєва частина видатків лягла на плечі місцевого бюджету.

Окрім шкіл, ідеться про дошкільні заклади і позашкільні, пальне для автобусів, які підвозять учнів, й інші витрати. Водночас кількість учнів зменшується, а фінансування на освіту виділяється з розрахунку на одного школяра. Тому обсяги фінансування галузі зменшуються, а кількість шкіл і витрати залишаються без змін. Це оплата праці вчителів, утримання освітніх закладів, опалення й інші статті видатків.

Тому в міській раді на рівні роздумів час від часу з’являються ідеї про оптимізацію шкільної мережі. Звісно, це можливо лише за умови, якщо всі учні зможуть благополучно розміститися в інших школах. До того ж, у Сновську ще працюють гімназія і школа № 1. На три навчальні заклади у нас нині 1089 школярів. Хоча потенціал шкіл значно більший.

Тому міська влада й шукає оптимальних варіантів між своїми фінансовими можливостями і потребами школярів та педагогів», – пояснив Володимир Карпенко.

Ще статті по темі

6 коментарів

  1. Про яку оптимізацію шкіл іде мова?Владі потрібна будівля школи,бо вона знаходиться у центрі міста якраз поруч з будівлею районної адміністрації.І доля дітей нікого уже 20 років не хвилювала і не хвилює!Не хвилює нікого и те,що Сновська ЗОШ №2 за кількістю учнів друга в районі,і що там державні витрати на одного учня найменші в районі.Скількі голів адміністрації змінилося за 20 років?Уже с півдесятка точно,а пісня одна і та сама-прикриваючись фіктивною в данному випадку економіею коштів,старанно пробують віджати будівлю школи і кожен раз разплановують,якіх адміністративних задів вони туди насадять!Разом з тим ніхто чомусь не згадує про становище учнів районної гімназії.Там нема навіть столової,бо у тому році будівля столової згоріла при відомих обставинах(винних не покарано,справу старанно замовчують).Умови навчання учнів гімназії гірші ,ніж у всіх інших навчальних закладах райцентру.І учнів там мнше,ніж у інших міських школах.Але чомусь ніхто не савить питання про її закриття з метою економії коштів.Навпаки,значну частину бюджетних коштів виділяють на ремонт учбового,корпусу,який теж частково постраждав від пожежі.Заходяться кошти і на підвоз учнів гімназії на обід до столових інших навчальних закладів(ПТУ і ЗОШ 2).

  2. Я не пойму, сколько можно обманывать народ? Местная власть обещает что не закроет школу, но в тоже время делает все возможное что бы прикрыть ее как можно быстрее для своей выгоды. Есть вероятность того что могут закрыть из за того что она в аварийном состоянии, но причиной того есть что городская власть выделяет деньги на все школы кроме школы #2.

  3. Многоуважаемые,чиновники с портфелями.Ищите не возможности закрытия или реорганизацию школ,а ищите деньги для их полноценной работы.Мы,вам предоставили возможность руководить,а не проедать деньги….

  4. В наше время доверять нельзя никому тем более нашим чиновникам которые лишь постоянно обещают, но обещаний своих не выполняют.

  5. городская власть набрала себе пол города заместителей, а у них то карманы тоже со своим аппетитом! Вот все финансирование на этот аппетит и идёт! Поэтому средств никогда не хватит ни на отопление, ни на горючее, ни на что!!!

  6. Коррупция в нашей стране будет процветать до тех пор пока люди будут просто молчать и не чего с этим не делать. А если бороться с коррупцией то здвиги будут хоть какие-то.

Back to top button