Суспільство

«Містика» у Сновській міській раді: хто вкрав меблі, надані громаді Міністерством соцполітики

Дуже цікаві і водночас загадкові події відбуваються в Сновській громаді. Вже вкотре в епіцентрі подій – місцева влада. Цього разу скандал розгорається вже на державному рівні. І все через меблі, які Сновська міська рада отримала від Міністерства соціальної політики України. Виявляється, передані Сновську меблі кудись зникли… і керівництво громади не може відзвітувати куди його поділи.

Та про все поетапно.

У рамках реалізації проєкту «Модернізація системи соціальної політики підтримки населення України» Сновська міська рада від Міністерства соціальної політики України отримала новенькі меблі. Перелік доволі солідний: шафи, стільці, лавки, столи, тумби, шафи металеві, шафи для документів і т.д. Все це повинно було пройти прозору процедуру взяття на облік та інвентаризацію. Але тут починається «містика».

Важливо, що ці речі були придбані за кошти Міжнародного банку реконструкції та розвитку. Для іноземних партнерів і донорів принципово важливо, щоб фінансовані ними проєкти реалізовувалися прозоро і, як кажуть, без махінацій. Тому в даному процесі обов’язковою є ланка звітування.

Утім, на цій ланці щось пішло не так…

Наприкінці 2023 року Міністерство соціальної політики України через Чернігівську ОДА звернулося з офіційними запитами до територіальних громад Чернігівщини з проханням надати копії інвентаризаційних описів отриманих меблів. Здавалося б, елементарна процедура звітування.

Але…

15 грудня 2023 року міський голова Сновська Олександр Медведьов відповідає на цей лист і відповідь, м’яко кажучи, шокує.

Якщо коротко – «меблів немає».

Дуже дивно це констатувати, але виявляється, що міський голова Сновська Олександр Медведьов обдурив представників Міністерства соцполітики… Більше того, подібні ситуації ставлять в дуже незручне становище представників уряду, які зобов’язані звітувати міжнародним партнерам за надану ними допомогу.

Ситуація максимально заплутана. Куди поділися меблі, які отримала Сновська міська рада? Чому немає документів про інвентаризацію?

Ми вирішили глибше розібратися в цій історії і направили офіційні запити на адреси Міністерства соціальної політики України і Сновської міської ради.

Відповіді приголомшили…

Нагадаємо, наприкінці 2023 року міський голова Сновська Олександр Медведьов офіційним документом відповів, що Сновська міська рада, буцімто, не отримувала ніяких меблів від Міністерства.

А тепер увага!

25 квітня 2024 року Олександр Медведьов у відповіді на офіційний запит відповідає: «Сновська міська рада дійсно отримала меблі у рамках проєкту «Модернізація системи соціальної політики підтримки населення України».

Тобто, міський голова вже визнає, що меблі все ж були. Утім, де вони?

Ми просили надати нам детальну інформацію про кількість меблів, інвентарні номери, де знаходяться нині ці меблі. Жодної відповіді від Сновської міської ради ми не отримали.

Це дає підстави припускати, що отримані меблі кудись зникли і не пройшли відповідної процедури інвентаризації і взяття на облік. Простіше кажучи, меблі просто вкрали.

Міністерство соціальної політики України у відповідь на запит «ЧЕЛАЙН» також підтверджує інформацію, що Сновська міська рада досі не надала підтвердження тому, куди поділи надані їм меблі.

Очевидно, що дана ситуація має зацікавити правоохоронні органи. Особливо обурює, що такі речі відбуваються у нинішні надскладні часи війни.

На жаль, є ще одна дуже негативна сторона подібних історій.

Через подібні дії громадам з «негативним шлейфом» перестають довіряти донори і навідріз відмовляються допомагати. Жителі Сновської громади зазначають, що вже є декілька «прецедентів відмов» від партнерів – вони категорично відмовляються працювати з такими представниками влади. Страждають від цього, звичайно, прості люди.

Далі буде…

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button