Суспільство

Між життям і смертю: в снігах Чернігівщини блукає самотній лелека

На автодорозі між Осьмаками і Меною гуляє… лелека білий. Вранці птаха побачив в.о. старости Блистівського старостинського округу Роман Боюн.

«Лелека стояв на одній нозі посеред дороги, – розповідає Роман Боюн. – Я, коли їхав назад, купив йому риби, однак птаха вже не було».

Роман Боюн припускає, що лелека міг втекти або з Менського зоопарку, або у когось з сільських жителів – часто вони тримають птахів разом із домашньою птицею.

Однак у Менському зоопарку інформацію не підтвердили.

«Ні, це точно не наш. Наші зачинені, їх у нас дев’ять. Якщо люди нам зателефонують, ми заберемо його собі», – каже директор Менського зоопарку Зінаїда Максименко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Ніжинщині від голоду і холоду рятують лелеку

Біологи ж запевняють: зимувати лелекам у наших природних умовах складно, адже птахи фактично залишаються без їжі і гинуть.

«Взагалі лелеки можуть зимувати, однак за однієї умови – якщо є чим харчуватися: риба, миші тощо. Лелека має отримати енергію, щоб боротися з холодом. Коли птаха просто так взимку гуляє вулицею, це ненормально», – розповідає кандидат біологічних наук Олександр Федун.

До речі, це не перший випадок на Чернігівщині, коли люди знаходять лелек посеред зими. Торік пара птахів жила у Киселівці, однак, швидше за все, вони не змогли перезимувати і загинули.

Ще статті по темі

Back to top button