Суспільство

На Ніжинщині від голоду і холоду рятують лелеку (Фото)

По всій Україні небайдужі люди зараз займаються прихистком і допомогою для лелек. Такі добрі серцем люди живуть і на Ніжинщині, зокрема в с. Лосинівка.

Місцевий священик Олег Гуга підгодовує лелеку, що прилетів на місцеве озеро. Допомагають йому в цьому небайдужі містяни.

Про лелеку Олег Гуга дізнався із Facebook, де побачив допис вчителя Лосинівської ЗОШ І-ІІІ ст. Ольги Руденко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніжинщину облюбували рідкісні птахи

«З самого ранку ми не гаяли часу і вирушили одразу на місце, яке вказала Ольга Володимирівна, і справді побачили нещасного птаха. На перший погляд, лелека не здавався знесиленим, бо нас до себе близько не підпускав.

 Насамперед ми відправилися до першого магазину та придбали трохи ковбаси, бо риби на той час ще не підвезли. Дорогою заїхали до Василя Михайловича Боровика, де разом набрали мішок соломи, піввідерця пшениці і повернулися до ставка. Там ми все гарно розклали – і за мить наш герой уже мостився на соломі, проте до ковбаси чогось навіть не доторкнувся. Ми повернулися до магазину, саме в цей час Олена Білан привезла довгоочікувану рибу, і ми з нею уже втретє повернулися до ставка.

До речі, Олена Михайлівна безкоштовно постачає рибу вже для четвертого лелеки, якого ми рятуємо, за що їй велика подяка. Отже, цього разу наш лелека не вередував і виїв начисто більше півкілограма бичків, причому підійшов до нас майже впритул. Обід не вдався, бо лелека полетів кудись у своїх справах, а от вечеря пішла за планом.

Дасть Бог, завтра продовжимо його годувати, благо, Олена Михайлівна привезла чимало риби», – розповідає Олег Гуга та зазначає, що прихистив би птаха вдома, але спіймати його дуже складно, тож усе, що залишається, – годувати його.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині до зустрічі птахів готуються заздалегідь

Дійсно, як стверджують орнітологи, ці птахи цілком здатні пережити кілька днів морозів, аби була їжа. Забирати лелек варто лише в тому разі, якщо їм зовсім непереливки – птахи не можуть злетіти, зовсім ослабли і т. п. Якщо ж вони почуваються більш-менш нормально, краще їх не чіпати, а обмежитися підгодівлею. Піймати здорового птаха нелегко, а от коли його ганятимуть туди-сюди, здоров’я в нього не додасться… Лелеки ковтають їжу цілком, тож якщо ви викладаєте їм рибу, вона повинна бути дрібною, велику слід порізати чи порубати. Кілограмового карася (тим більше замерзлого) лелека просто не здолає. Найлегше організувати ефективну підгодівлю свіжою чи мороженою (несолоною!) рибою та м’ясними відходами.

Джерело: Нежатин

Ще статті по темі

Один коментар

Back to top button