Суспільство

«Мовні вправи»: у громаді на Чернігівщині стартувала просвітницька  виставка

У Корюківці в молодіжному центрі «КУБ» відкрилася виставка «Мовні вправи», роботи для якої надали українські митці та мисткині. Зокрема представлено 17 картин трьох художників, як Алевтина Кахідзе, Ігор Гусєв, Дана Косміна. Усі твори присвячені темі мовної ідентичності, деколонізації та важливості української мови в повсякденному житті.

Між тим, виставка ця не є звичайна, бо передбачається не тільки споглядання мистецьких творів, а й відбулися і ще будуть інші цікаві заходи.

За словами Володимира Онищука, директора Корюківського молодіжного центру «КУБ», такі виставки відбуваються не тільки в Корюківці, а й у Чернігові та Бобровиці.

«Мета виставки – привернути увагу до питань мови, процесу декомунізації, а можливо, деякою мірою, когось надихнути чи змотивувати переходити на українську, тим паче, що війна  у нас триває з 2014 року. Тож варто розуміти, що мова – це наша зброя», — каже Володимир Онищук.

Окрім презентації виставки відбулася дискусія на тему мови за участю Ратана Ахмедова, очільника Корюківської громади та Катерини Онищук, наукового співробітника Корюківського історичного музею. 

«Катерина Онищук розповіла про важливість національної ідентифікації.  Бо, як ми себе ідентифікуємо, так нас і сприйматиме світ.

Натомість Ратан Ахмедов розповідав про мову в сфері державотворення, важливість підтримки державою лагідної українізації. Бо жорстка чи диктаторська ні до чого хорошого не призведе.

Дискусія вийшла досить цікава. Прийшло багато людей, які були активними, ставили свої питання. І аудиторія була дуже різна, зокрема за віком. Були люди старшого віку, як ми кажемо, старша молодь. Це ті, кому за  60. Були люди середнього віку, а також школярі і студенти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не було відвідувачів із Сумщини і цілеспрямовано з-за кордону ніхто не їде: реалії музею Довженка у Сосниці

Люди не тільки задавали свої питання, а згадували свій шлях до мови. Хто, коли перейшов на спілкування українською, які для того були причини. Як впливає на мовне питання суспільство і групи, в яких ми навчаємося в університеті чи в школі. Чому діти нині спілкуються російською, хоча вже живуть в більш-менш україномовному середовищі. Але при цьому всі розуміють, що TikTok і YouTube здебільшого з російськомовним контентом», — зазначив Володимир Онищук.

Також у день відкриття виставки відбулося частування і «Гра слів» на знання української мови, коли всіх учасників об’єднали у дві команди.

Виставка у Корюківці триватиме до 7 вересня. І ще плануються попутні заходи в межах виставки, зокрема творчий вечір корюківської молоді, який відбудеться ближче до Дня незалежності. Відбудуться також покази українських фільмів.

Ірина Осташко

Фото — Корюківський молодіжний центр «КУБ»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button