Суспільство

Знищення населення, корупція системи та неякісний алкоголь: жителі Чернігівщини про легалізацію самогоноваріння

Нардепи запропонували скасувати штрафи за самогоноваріння. Наразі законопроєкт перебуває на розгляді комітету з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради.

Цим законом запропоновано внести зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення, таким чином дозволивши українцям виготовляти міцні алкогольні напої в домашніх умовах і споживати вироблену продукцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Самогоноваріння на Чернігівщині стає економічно невигідним

Жителі Чернігівщини цю ідею сприйняли з насторогою. Наприклад, чернігівка Дарія Хомазюк зазначила, що вона проти таких змін у законодавстві.

«Я проти легалізації самогоноваріння! З огляду на нинішню тенденцію зростання алкоголізму серед населення України, зокрема ця проблема стосується мешканців сіл. Тут люди, які ростуть у неблагополучних родинах або не мають коштів на навчання і власний розвиток, змолоду впадають у «алкогольну депресію». Чому? Тому що цей «антистрес» є доступним! А якщо взяти та легалізувати підпільне виготовлення спиртного, то, на мою думку, смертність зросте саме серед молоді. Немає достовірної інформації про склад цих «убивчих» напоїв». Можна тільки здогадуватися, з чого виготовляють цей доступний всім і кожному алкоголь. Не виключено, що в складі такого напою можуть бути й психотропні препарати, що викликають психічні розлади і залежність у тих, хто його споживає», – пояснила свою позицію пані Дарія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині 8-річний хлопчик отруївся самогоном

Вона вважає, що такий законопроєкт може призвести до знищення більшості працездатного населення.

«Я розумію, що деяким псевдобізнесменам це буде вигідно, але що буде з родинами споживачів цього напою: сльози матерів, діти-напівсироти, нещасні дружини, зруйновані сім’ї. Чому в європейських країнах відсутні такі проєкти законів, чому проблема алкоголізму у вищезгаданих країнах ніде не виникає? Тому що її нема! Там законопроєкт на діяльність орієнтується, на покращення умов населення, а не на його винищення», – зазначила Дарія Хомазюк.

У свою чергу мешканець Мени Сергій Трегубенко розповів, що він повністю підтримує створення сприятливих умов для малого бізнесу в усіх його проявах. Від сироваріння і до виготовлення зброї.

«Але в державі для цього має бути наведений корисний для розвитку суспільства порядок, позбавлена корупції система контролю за якістю. В нас же, особливо в харчовій царині, все робиться для підтримання монополії олігархів. Приміром, колись намагався офіційно оформити розлив мінеральної води. Мені «забили» в умови створення промислової лабораторії зі штатом лаборантів, по суті, промислових очисних споруд тощо. Тобто проблема значно ширша, ніж виготовлення алкогольних напоїв для реалізації.

Головне питання світоглядне – на що в нас спрямована державна політика: на розвиток суспільства чи на його знищення паразитами-олігархами? Стан справ каже, що на друге. Розлив мінеральної води здійснював в умовах присадибного господарства, податки сплачував», – наголосив Сергій Трегубенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніжинські правоохоронці знищили понад 30 літрів «базарного» самогону

Мешканка Чернігова Ксенія Федорченко підтримує таку ініціативу нардепів. Однак зазначає, що у цьому випадку треба контролювати якість самогону.

«Я вважаю, що це непогана думка. Горілка зараз доволі дорога, якщо ж використовувати нормальну та виготовляти самогон виключно для власного виробництва, то чому б і ні? Якщо ж цей закон використовуватимуть як прикриття для виготовлення таких напоїв на продаж, то, звісно, я проти цього! Є велика доля вірогідності, що самогоновари робитимуть цей напій низькоякісним і навіть небезпечним для життя та здоров´я тих, хто його споживатиме», – розповіла Ксенія Федорченко.

Наразі ж штраф за виготовлення самогону становить 170 гривень. Після того, як це покарання скасують, депутати пропонують створити законодавчу базу для створення ринку спиртних напоїв домашнього виготовлення. Також заплановане і врегулювання питань ліцензування самогоноваріння шляхом доповнення статті 4 Закону «Про держрегулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button