Суспільство

На Чернігівщині активізувалися змії: як не втрапити в халепу

Весна пробуджує все живе. Тож у лісах, полях і поблизу водойм уже давно зустрічаються жаби та змії.

Чернігівський зоолог Олександр Федун розказує, що перші земноводні – жаби, зокрема трав’яні, – виходять на поверхню ще тоді, коли сніг може лежати. І цей вид жаб найпершим починає відкладати ікру, хоч би й у вільних від льоду та снігу калюжах.

«Погода погодою, а в земноводних є чіткий розклад, коли що робити. Кожен вид має свої певні терміни. Трав’яна й гостроморда жаби одними з перших виходять, потім підтягуються кумки, сірі жаби. А нині, у травні, – зелені жаби, такі, як квакають на Стрижні.

А вужів можна зустріти в квітні, щойно сонце почне пригрівати. Зрозуміло, що тоді вони повільні, бо в них температура тіла залежить від температури довкілля, наскільки воно прогріте. А розмножуються вони пізніше», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначає Олександр Федун.

Так уже склалося, що люди плазунів здебільшого недолюблюють і бояться. Між тим, зоолог запевняє, що при зустрічі зі зміями панікувати не варто, тим паче не треба їх вбивати. До того ж, на Чернігівщині отрутною є тільки гадюка звичайна, яка, до речі, сама боїться людей, адже плазунам страх притаманний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У чернігівській лікарні з пацієнта стягнули тисячу гривень за послугу, що оплачується державою

«Отруйні залози гадюці потрібні, щоб добувати їжу, але вона може з їх допомогою захиститися від якогось нападника, наприклад людини. 

Нині зі зрозумілих причин до лісу ходить мало людей. А гадюки – це здебільшого лісові види.  Хоча є приклади, що вони трапляються у місті. Були випадки, коли в Чернігові на Подусівці та в районі Масанів гадюки кусали жінок. Наразі це нечасті випадки.

А в лісі чи за містом треба бути обережними. Трава в такій місцевості зазвичай висока, то особливо вранці вони виповзають на стежки, чи якусь поверхню, що височіє над рівнем землі, наприклад пеньки. Так вони гріються. Їхні тіла акумулюють тепло і потім вони починають рухатися. Тож треба бути обережними в таких місцях, які прогріваються сонцем, особливо вранці. Але це тільки, коли йдеться про гадюк. Вужі – безпечні, бо не є отрутними.

Також у нашій місцевості водиться така змія, як мідянка. І всі чомусь вважають, що ця змія отрутна. Так от, кажу, що мідянка – неотрутна і вбивати її не треба. До того ж, мідянка занесена до Червоної книги України», – наголошує зоолог.

Та якщо трапилася прикрість і гадюка таки вкусила, медики радять діяти за чітким алгоритмом:

1. Потерпілого треба заспокоїти та перевести в лежаче положення, заборонити рухатися самостійно. Рекомендується зняти з рук каблучки, годинник та інші предмети, видалення яких може бути ускладненим через збільшення набряку.

2. Рану треба обережно вимити, прикрити стерильною марлею, іммобілізувати кінцівку та тримати більш-менш на рівні серця. Відсмоктування, розрізання та будь-які інші маніпуляції в ділянці рани – шкідливі.

3. Не рекомендується накладати тісні пов’язки з еластичного бинта або створювати будь-який тиск навколо укусу. Це не запобігає входженню отрути в системний кровообіг, але може посилити набряк, біль і рабдоміоліз.

Безумовно, постраждалого якомога скоріше треба доставити до лікувального закладу.

Олександр Федун наголошує, що не помітити гадюку доволі важко.

«Вони можуть бути схожими на вужів, але вуж вузький і довгий, а гадюка – коротка і товста. Гадюка завдовжки може бути щонайбільше 60 сантиметрів. І у гадюки короткий хвіст. Верхні губні щитки в гадюки білі,  а вуж повністю темний. І у вужа, звісно, є жовті цятки на тім’ї.

Гадюки можуть бути кількох забарвлень – повністю чорні, можуть бути сірі з темно-сірими ромбиками на спині (це класичне забарвлення гадюки). І можуть бути коричневими із темно-коричневими ромбиками на спині», – пояснює фахівець.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button