Суспільство

На Чернігівщині буде перший каркасний Дія Центр

Попри війну, Україна залишається сучасною і розвиненою державою, де різні послуги мають надавати зручно, швидко, просто та людяно. Тож не випадково на Чернігівщині, а саме у Сновську, з’явиться перший каркасний Дія Центр.

Це стало можливим завдяки співпраці з програмою EGAP, що спеціалізується на цифрових послугах. Цьогоріч був відбір, на який подавалися більше як 30 громад, з-поміж них було відібрано вісім. Далі були співбесіди – і свій шлях продовжили чотири громади: Сновська, Менська, Іванівська і Бобровицька.

«У березні був великий форум у Львові, на який ми їздили. В п’яти областях цей проєкт уже реалізували. А цьогоріч додалася Чернігівська область. І під час візиту до нас, коли нам передавали «мобільну валізку», зокрема координатор Сергій Гунько хотів дуже побачити наш ЦНАП. І виявився дуже вражений тим, що побачив. Через деякий час він зателефонував нам і сказав, що так не має бути, бо ЦНАП не відповідає жодним вимогам, які є до таких закладів. То нам хочуть допомогти. Вже є рішення спільно з фондом «Східна Європа», який реалізує проєкт EGAP в Україні, що хочуть збудувати для нас каркасний ЦНАП. Через деякий час стало відомо, що це буде не звичайний ЦНАП, а Дія Центр. Це такі центри, які відповідають 12 вимогам якості сервісу – зручний, швидкий, сучасний, безбар’єрний, простий, людяний, надійний, досконалий, доступний, прозорий, привітний і дієвий. Саме цими принципами й керуватимемося у своїй роботі. Також будуть враховані принципи інклюзивності, доступності маломобільних груп населення – пандуси, соціальні й санітарні кімнати, обладнані саме для людей з обмеженими можливостями», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Лілія Терещенко, начальник відділу «Центр надання адміністративних послуг» Сновської міської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Мобільна валіза ЦНАП»: у Сновській громаді з’явилась нова послуга

У Дія Центрі можна буде отримати такі ж послуги, як у ЦНАПі, і не тільки, бо перелік розширять.

«Нині у нас бракує місця для надання послуг, які плануємо надавати. Це зокрема паспортні послуги. Бо є питання з нашою міграційною службою. Ми довго хотіли вирішити це питання, але, на жаль, воно не вирішилося. Тож проєкт EGAP надасть нам дві паспортні станції. Розміщувати їх у нашому приміщенні взагалі ніде. Тож матимемо паспортні послуги в новому Дія Центрі», – пояснила Лілія Терещенко.

Справа не стоїть на місці, а просувається. Нині відбувається виділення земельної ділянки під Дія Центр.

«Уже підписано меморандум про співпрацю між міським головою і EGAP, що вони зобов’язуються зробити Дія Центр, нададуть нам техніку, меблі й повністю забезпечать нас усім, що треба для роботи. Звісно, що будуть дві вже згадані паспортні станції. Ми про таке і в мирний час думати не наважувалися, не те, що у воєнний, перебуваючи за 40 кілометрів від ворожого кордону.

Ми дуже вдячні програмі EGAP і координатору Сергію Гуньку, який побачив наші проблеми та допомагає нам їх вирішити. Дуже сподіваємося, що нам усе вдасться. Раніше Дія Центр був в Іванівці, але нині він пошкоджений, його відновлюють. Тож фактично наш Дія Центр – другий на Чернігівщині. Але саме каркасного не було, тож можна вважати, що перший. Каркасний – це як модульний, це означає, що його швидко зведуть. Такий центр, до речі, є в Бородянці», – розповіла Лілія Терещенко.

Якщо все складеться, як заплановано, є надія, що Дія Центр у Сновську запрацює до кінця року, наразі орієнтуються на кінець листопада.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button