Суспільство

На Чернігівщині діти курять із 12 років

31 травня – Всесвітній день без тютюну. Цього дня в усьому світі проходять акції із боротьби з курінням.

За даними вибіркового опитування домогосподарств, проведеного органами статистики в жовтні 2016 р., на Чернігівщині курять 170 тис. осіб, або кожен п’ятий у віці 12 років і старші.

Про це ЧЕline повідомили в Головному управлінні статистики в Чернігівській області.

Серед курців майже половина (49%) плекає цю погану звичку вже понад 20 років, 17% – від 16 до 20 років, 15% – від 6 до 10 років, кожен десятий – від 11 до 15 років і стільки ж початківців. Серед осіб, які курять, більше третини викурюють від 16 до 20 сигарет за день, а кожен третій – від 6 до 10 сигарет.

У середньому щомісячно 1,8 % грошових витрат домогосподарств області зникає із бюджету сім’ї разом із димом сигарет. Якщо до витрат на тютюн додати ще витрати на алкоголь, то ця сума в 2,3 разу перевищить щомісячні видатки родини на відпочинок і культуру.

Тютюнокуріння суттєво сприяє розвитку хвороб органів дихання. Наприклад, торік в області від злоякісних новоутворень гортані, трахеї, бронхів, легенів померли понад 300 осіб.

Для порівняння: в Україні частка курців становила 19 %, серед них більше третини курять понад 20 років. Найбільш поширена ця погана звичка серед населення Дніпропетровської, Кіровоградської та Одеської областей (25%–22%), а найменше – Хмельницької (12%).

Читайте новини ЧЕline у Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button