Суспільство

На Чернігівщині діють небезпечні Telegram-канали

За результатами моніторингу месенджера Telegram у спільнотах, каналах та чатах, які діють на території Чернігівської області, було помічено підозрілу розсилку на Telegram-канал «ДТЕК Svitlo».

Як стало відомо, посилання на канал також розповсюджується в особистих повідомленнях серед жителів регіону.

Як виявилося – підозрілість не випадкова.

Щоб не стати жертвами кібераферистів та ворожих спецслужб радимо уважно прочитати нижче опублікований текст.

Telegram-канал «ДТЕК Svitlo» створено 11 січня 2023 року, має посилання https://t.me/dteksvitloua, 1123 підписників та 1 публікацію від 13.01.2023 наступного змісту:

«👋Привіт!Ласкаво просимо в чат-бот ДТЕК Української Електромережі

Я з радістю допоможу Вам:

🟡 дізнатися про відключення світла

🟡 передати покази лічильників

🟡 повідомити про відсутність електроенергії

ДІЗНАЙСЯ ТУТ ⬇️

@ukr1dtekbot

@ukr1dtekbot».

Також знайдено подібний канал «DtekSvitlo💡» створено 11 січня 2023 року, має посилання https://t.me/dtekuasvitlo, 577 підписників та 1 публікацію від 13.01.2023 такого ж змісту.

За посиланням, здійснюється перехід до бот-акаунту «DTEK SVIT⚡️» (посилання https://t.me/ukr1dtekbot).

Після запуску, бот-акаунт пропонує надіслати номер телефону, на який зареєстрований телеграм-акаунт громадянина, начебто, для підтвердження що це людина, а не бот.

Після цього, силами ІПСО країни-агресора здійснюється спроба увійти в обліковий запис людини, надіславши запит до телеграму на отримання доступу до аккаунту громадянина. При цьому, до користувача надсилається системний код від клауд-месенджеру Telegram. При його введені в бот, відбувається отримання даних про активні сеанси Telegram, історії листування, доступ до контактів та місцезнаходження осіб. Оскільки громадянами України майже не здійснюється моніторинг сеансів клауд-месенджеру Telegram, персональними даними можуть володіти та користуватись не привертаючи уваги.  

Оскільки для жителів Чернігівщини, тематика відключення світла є наразі актуальною, вкотре закликаємо не переходити на посилання ботів та каналів невідомого походження. Це може призвести до заволодіння Вашим аккаунтом в месенджері Telegram та використовування його спецслужбами країни-агресора.

Актуальну інформацію Ви завжди зможете знайти на офіційних сайтах ДТЕК.

Ще статті по темі

Back to top button