Суспільство

На Чернігівщині досі готують старовинну страву з картоплі

Деруха, жемера, гоцка, бабка, кутниця – так на Чернігівщині називають страву з картоплі. Ця картопляна страва із засмажкою, шкварками та яйцями є традиційною для багатьох поліських сіл.

Деруха – від слова «дерти» або «терти». Картоплю для цієї страви терли на тертці, як на деруни. Старожили селища Холми (Корюківський район,Чернігівська область) запевняють, що це – звична страва для їхньої місцевості і готували її тут з діда-прадіда. І саме ця холминська страва увійшла до обласного переліку нематеріальної культурної спадщини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині влаштовують дозвілля для пенсіонерів

Кожен удома може приготувати цю автентичну місцеву страву, адже у приготуванні вона нескладна. Спершу треба почистити картоплю та натерти її на тертці. Далі додати засмажку із цибулі, моркви та сала, яку варто приготувати заздалегідь, яйця, посолити, поперчити за смаком. Усе перемішати, викласти у ємність для запікання та змазати збитим яйцем, можна – зі сметаною для ароматної скоринки. В ідеалі краще запікати в печі, в глиняному горщику, де вона ще й настоїться, проте й в духовці також можна.

Ще один різновид цієї страви – кутниця, проте вже у вигляді ковбаси: таким самим складом начиняли кишки та також випікали в печі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична, за інформацію Чернігівського обласного центру народної творчості

Ще статті по темі

Back to top button