Суспільство

На Чернігівщині готуються до відкриття Майстерні святого Миколая

Зима – традиційна пора чудес і новорічно-різдвяних свят. Між тим, через війну українцям не до святкувань. Але принаймні для дітей хоч мінімальні позитивні заходи мають відбуватися. Бо позитивний настрій допомагає не зневіритися і пережити буремні часи.

Уже скоро, 18 листопада, в Сновську запрацює казкова Майстерня святого Миколая, що діятиме до Нового року. Ідея з проведенням різних майстер-класів для Сновська не нова. Адже щосуботи у Сновському будинку культури для діток відкриває свої двері «Творчий хаб», організаторами якого є любительське об’єднання «Майстри Сновщини».

Голова цього об’єднання майстрів Ольга Довбиш каже, що завжди намагаються вигадувати якісь цікавинки, відповідно до сезону, зокрема тематичні, або до свят.

«У Майстерні святого Миколая передбачається низка майстер-класів для дітей різного віку. Єдине, коли публікуємо анонси, то передбачаємо, щоб якісь певні навички учасники вже мали – шиття чи вишивки. Плануємо виготовляти новорічні прикраси, сувеніри, декор, прищеплювати західноєвропейські традиції, наприклад, прикрашання домашнього простору до Різдва та Нового року. Окрім ялинок, за кордоном ще використовують свічки, вінки. То така тематика майстер-класів буде», – зазначає Ольга Довбиш.

До речі, для дорослих також можуть влаштувати майстер-класи. Зокрема, серед планів – виготовлення зростових гномів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Алея незламності»: на чернігівському прикордонні висадили декоративні ялиці

Окрім цього, до старту новорічних майстер-класів організаторам треба встигнути прикрасити приміщення, хоч воно й невелике.

«Зазвичай один із куточків кімнати прикрашаємо і виставку невеличку робимо наших і дитячих поробок, аби наблизити новорічний настрій.

Перед відкриттям майстерні зробимо нагадувальний пост у соцмережах. Відвідування в нас безкоштовне. Щоправда, маємо скриньку, і якщо відвідувачі бажають, то роблять пожертви. Ці гроші ми використовуємо на матеріали для наступних майстер-класів і також перераховуємо на потреби ЗСУ. Але пожертви – це питання добровільне, ніхто не контролює, хто зробив, а хто – ні», – сказала Ольга Довбиш.

Після занять зазвичай відбувається спілкування у невимушеній атмосфері і чаювання зі смаколиками, що налаштовує на домашню й теплу атмосферу.

«Ми наголошуємо, що в нас – не уроки, не обов’язкові заняття, а простір творчості, вільності, спілкування, обміну досвідом», – пояснила пані Ольга.

У Майстерні святого Миколая заплановані й зустрічі зі шкільними класами в неформальній обстановці, аби виготовити цікаві новорічні поробки та поспілкуватися, бо діти навчаються онлайн і не бачаться у школі.

Окрім того, організатори планують провести захід для людей похилого віку, адже творчі заняття їм також цікаві.

Ірина Осташко

Фото спільноти «Майстри Сновщини»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button