Суспільство

На Чернігівщині майже 24 тис. субсидіантів можуть залишитися без державної допомоги

Із 42 тис. отримувачів субсидій Чернігівської області 24 тис. мають заборгованість за спожитий природний газ. Загальна сума неплатежів становить 3 млн грн. У разі несвоєчасного погашення боргів за спожитий газ органи соцзахисту припиняють нарахування субсидії.

З 1 травня 2018 року набуло чинності нове Положення про порядок призначення субсидій, яким передбачено, що державна допомога не надається (зокрема й на наступний період) у разі наявної простроченої понад 2 місяці заборгованості за природний газ. Через такі борги майже 24 тис. жителів Чернігівщини ризикують залишитися без субсидій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роз’яснення по змінах у нарахуванні житлових субсидій

Серед головних причин виникнення заборгованості, яка може призвести до припинення субсидіанту пільгових нарахувань, перевищення встановленої державою соціальної норми і непогашені борги, що виникли до опалювального сезону 2017-2018 рр.

«Часті законодавчі зміни в механізмі надання субсидії призводять до того, що клієнти не в змозі швидко пристосуватись до нововведень. Як наслідок – виникає плутанина з платежами і накопичуються борги. Наразі просимо звернути особливу увагу на необхідність сплати обов’язкового відсотка платежу. Адже списки всіх споживачів, які не вносили таку частку, найближчим часом передадуть у службу соцзахисту. Відтак це стане підставою для припинення надання субсидії», – поінформував директор ТОВ «Чернігівгаз Збут» Іван Луста.

Окрім цього, зменшення нормативів споживання газу для індивідуального опалення житла змусить споживачів ретельніше контролювати власне споживання. Адже щоб вкластися в норму, необхідно економити енергоресурси. На опалювальний сезон 2018-2019 рр. по регіону встановлено такі пільгові норми: для 1-2-поверхових будівель – 5,103 м куб. за метр опалювальної площі в місяць та 3,717 кубометрів – для будинків від 3-х поверхів і вище.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Схитрити не вдасться: держава запровадила жорсткі правила нарахування субсидій

Загальний борг побутових споживачів перед «Чернігівгаз Збутом» наразі становить 369,7 млн грн. З наближенням опалювального сезону спостерігається деяке покращення рівня платежів. За останні три місяці він зріс на 2%. Одне з найдієвіших важелів впливу на несумлінних споживачів – попередження про відключення газопостачання.

Так, від початку року компанія надіслала понад 19 тис. таких повідомлень. На сьогодні через заборгованість без газу лишилися 5,7 тис. споживачів області. Аби уникнути відключення, «Чернігівгаз Збут» нагадує клієнтам про можливість звернутися до постачальника за реструктуризацією заборгованості.

Ще статті по темі

Back to top button