Суспільство (відео)

Схитрити не вдасться: держава запровадила жорсткі правила нарахування субсидій (Відео)

«На Всеукраїнському селекторі Міністерства соціальної політики      порахували ощадливих багатіїв – понад 300 тисяч українських родин, які живуть у шикарних маєтках і їздять у дорогих автомобілях, примудряються стати користувачами державної програми субсидій. Держава подумала, що їй не вигідно допомагати економити багатіям і запровадила жорсткі правила нарахування субсидій», — журналіст Яна Титенок.

Власникам великих квартир і будинків держава більше не даватиме адресної соціальної допомоги, розповідають у департаменті соціального захисту. Під це правило підпадають квартири площею понад 120 м2 і приватні будинки – площею понад 200 м2. Виняток – якщо це дім чи квартира, в якому проживають більше трьох дітей. Власних чи прийомних – немає різниці.

«Навіть, якщо це є самотні непрацездатні громадяни. Зараз ця норма скасована», — директор департаменту соціального захисту ОДА Олег Русін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігівській області отримувачі субсидій накопичили третину всіх боргів за газ

Якщо отримали щось доровартісне у спадок або цінний подарунок вартістю понад 50 тисяч гривень – таких щасливчиків держава обмежує в субсидії на цілий рік. А от власників транспортних засобів, окрім мопедів, до того часу, поки їхньому авто не виповниться 5 років. Серед нинішніх нововведень – субсидію перераховуватимуть двічі на рік.

«На опалювальний період це починаючи з жовтня і до кінця квітня включно. Неопалювальний період – починаючи з травня місяця і до вересня включно», — директор департаменту соціального захисту ОДА Олег Русін.

Більшості населення субсидії перераховуватимуть автоматично, а от деяким категоріям громадян доведеться двічі на рік носити в управління соціального захисту населення заяви і декларації. Це стосується тих родин, у складі яких проживає доросла непрацююча людина, окрім випадків, якщо вона має обмежені можливості, родин переселенців, орендарів житла і тих, хто має протерміновану двомісячну заборгованість у понад 340 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки домогосподарств на Чернігівщині отримують субсидію

Також це правило стосуватиметься хитрих чоловіків і дружин, які живуть разом, а прописані окремо.

«Якщо чоловік живе зі своїми батьками, а його батьки звертаються до управління по призначення субсидій, то в заяві вони повинні обов’язково врахувати ту дружину, яка зареєстрована за іншою адресою, але є членом родини одного з членів домогосподарства, якщо є діти, то треба врахувати і дітей», — директор департаменту соціального захисту ОДА Олег Русін.

Наступного року уряд планує монетизувати субсидії, а тому введення нових правил отримання адресної соціальної допомоги – це вже конкретний крок до того, аби людям видавати так звані додаткові «живі» гроші для сплати комунальних послуг. До речі, на Чернігівщині із 440 тисяч домогосподарств понад 250 тисяч користуються субсидіями.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Мені цікаво щодо довідок які видають ЖЕКи стосовно «Проживання ососби без реєстраці» та «Не проживання особи за місцем реєстрації» багато мешканців нашого будинку сдають свої квартири в оренду беруть масово такі справки в жеку, і оформлюють субсидії.
    Якщо вже журналііст проводить розслідування то заглибтесь, мені наприкро прикро що в мене намає субсидії їз за того що наш саовкупний дохід не перевищує. А ось майже половину підїзду набрало таких справок то живуть зними типа якісь пільговики то не живуть начебто діти, понабирали квартирантів, оформили субсидії і все прекресно.
    Хотілось би щоб журналісти детальніше вивчили ці питання, Адже я думаю я не одна така і я явлюсь читачем Вашого порталу!

Back to top button