Суспільство

На Чернігівщині майже 40% сімей складаються з двох осіб

На початок 2019 року, за даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств, на Чернігівщині проживає 430,1 тис. домогосподарств (3% загальної кількості домогосподарств країни), з яких 60% – у міських поселеннях, зокрема кожна четверта родина – в обласному центрі.

Середній розмір домогосподарства області становить 2,3 особи (в Україні – 2,58). Серед регіонів цей показник коливається від 3,49 особи на Закарпатті до 2,27 – на Кіровоградщині.

Про це повідомили у головному управлінні статистики у Чернігівській області.

Найбільше домогосподарств краю складаються з двох осіб – 39% (в Україні – 34%). Характерна для Чернігівщини й значна частка домогосподарств із однієї особи – 25% – це один з найвищих показників серед регіонів (в Україні – 20%). Кожна п’ята родина складається з трьох осіб. Великих родин із чотирьох і більше осіб в області лише 15%. Серед регіонів Закарпатська область має найвищу (48%) частку домогосподарств із чотирьох осіб і більше, а одинаків – найменшу (10%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Напитися та побитися» чи спілкування у колі родини: сімейні традиції чернігівців

У кожному третьому домогосподарстві Чернігівщини є діти до 18 років. З-поміж домогосподарств із дітьми 15% належать до неповних сімей (діти не мають одного чи обох батьків). Абсолютна більшість (97%) таких домогосподарств мають одну дитину. Серед регіонів найбільша частка неповних родин проживає в Дніпропетровській і Полтавській областях (36% та 31% відповідно), а найменша – в Івано-Франківській (11%).

Довідково. Серед країн ЄС найбільший середній розмір (за даними 2017 р.) був у домогосподарств Польщі та Словакії (2,8 особи), а найменший (2 особи) – у Данії, Німеччині та Фінляндії.

Ще статті по темі

Back to top button