Суспільство

На Чернігівщині монахи випікають хліб за 36-ти рецептами

– Іду в лавку (на Чернігівщині це магазин – авт.), бо сьогодні туди хліб привозять від монаха. Ой смачнючий! – каже моя старенька тітонька, що живе на Сосниччині Чернігівської області.

– Від монаха? – дивуюся, адже монастиря поблизу немає. А потім дізнаюся, що йдеться про вироби, які випікають у сусідній Мені.

У підприємців Василя Кондакова та Валентина Баженова за плечима був вже не один рік підприємницької діяльності, обом по 46 років, коли вони зайнялися зовсім іншим ремеслом. А розпочалося все з того, що Василь познайомився у храмі УГКЦ Чернігова з отцем Романом Халусом. Від монаха й довідався, що в монастирях печуть хліб за старовинними рецептами. Захотілося спробувати й самому. Тому Василь Кондаков та Валентин Баженов пів року їздили по обителях Західної України, Угорщини. І молились з ченцями, і хліб разом пекли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захисники монументалізму: як у Чернігові рятують унікальні мозаїки

– Кожен новий монастир – новий рецепт. Зрозуміли, що не зупинимось, – каже Василь.

Привезли їх аж 36, усі тримають в секреті. Спочатку спробували пекти хліб вдома. Потім облаштували мініпекарню у Мені. Відкрили її у 2019 році. Реалізувати проєкт допоміг священник Роман Халус та гуманітарна неурядова організація «Каритас». Уся техніка на пекарні європейська.

– Використовуємо все натуральне, – розповідають. – Борошно із зерна, вирощеного без хімії, яке знайшли в Харкові, закваску – з Італії, її вміємо робити й самі, як монахи навчили. Не додаємо ніяких добавок, консервантів, розпушувачів. Випікаємо вироби на заквасці зі слив з додаванням різних трав, з висівками, гірчичний, кукурудзяний хліб, томатні хлібці, печиво, пиріжки та булочки.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Наталія ЛЕГКА, visnyk.lutsk.ua

Ще статті по темі

Back to top button