Суспільство

Українізація російськомовних: які школи «скасовують» у Чернігові

Міністр освіти та науки Ганна Новосад заявила, що з вересня наступного року всі російськомовні школи в Україні перейдуть на українську мову навчання. А мови нацменшин, що належать до мов Євросоюзу, – з вересня 2023-го. Російськомовні в українських школах матимуть окремий предмет – «російська» та зможуть брати факультативи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: Костя Гальос. Вундеркінд із Чернігівщини вважає, що українська освіта «вбиває» таланти

ЧЕline поцікавився в чернігівському обласному управлінні освіти та науки, які школи на Чернігівщині можуть підпасти під цю норму українізації.

«Всього в області діють 476 ЗОШ, у яких навчаються українською державною мовою. Абсолютно в усіх перших класах шкіл навчання також відбувається українською мовою. Але, крім цього, є дві школи, в яких водночас із державною відбувається навчання російською. Усе це за заявою батьків.

Перша школа в Чернігові – це ЗОШ №6, там російською мовою навчаються учні з 2-го по 11 клас, усього в кількості 279 дітей. Також є Добрянська ЗОШ Ріпкинського району, там російською навчаються 5 учнів дев’ятого класу», – розповіла Олена Соронович, заступник начальника управління освіти та науки Чернігівської ОДА.

За словами чиновниці, навчання російською мовою відбувається, згідно з навчальним планом, затвердженим за нормами чинного законодавства. Щодо російськомовних шкіл, то як таких, за словами чиновниці, на Чернігівщині їх немає. Як буде регулюватися навчання в російськомовних класах, не знає, оскільки жодних інструкцій від Міністерства освіти ще не отримували.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button