Суспільство

На Чернігівщині можливе погіршення епідемічної ситуації, через мор риби: центр контролю та профілактики хвороб

Протягом останнього тижня спостерігається масовий мор риби в річках Чернігівської області, що може спричинити погіршення епідемічної ситуації стосовно паразитологічних та інфекційних захворювань, в першу чергу кишкової групи та ботулізму.

Як повідомляє Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України, загалом від початку року в області зафіксовано вже 2 випадки ботулізму. На щастя, жодна людина з тих, що внаслідок хвороби опинилися на лікарняному ліжку, не померла.

Однак, медики попереджають, що мертву рибу чи ту, що вмирає, в жодному разі не можна збирати для подальшого споживання, засолювання та консервування, оскільки ця риба може містити збудники або токсини інфекційних хвороб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 93 тисячі гривень за липову верифікацію картки: псевдобанкіри ошукали 69-річну чернігівку

Любителі солоної риби повинні розуміти, що сам процес приготування не передбачає використання високих температур, тому риба, заражена ботулізмом, продовжує нести загрозу здоров’ю та життю.

Щоб убезпечити себе від ботулізму, слід:

-відмовитись від бажання поласувати непатраною річковою копченою чи в’яленою рибою, яку готували в домашніх умовах;

-уникати купівлі риби та рибної продукції в місцях стихійної торгівлі;

-при появі перших клінічних симптомів не займатись самолікуванням, а негайно звертатись за медичною допомогою до лікаря. Лікування ботулізму здійснюється лише в умовах стаціонару при наданні спеціалізованої допомоги.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button