Суспільство

На Чернігівщині можна зустріти червонокнижного хижого птаха

Шуліка рудий — середнього розміру хижа птаха з родини яструбових, за розмірами дещо більший за шуліку чорного. Загальна довжина тіла — від 61 до 72 сантиметрів, маса тіла — 930–1150 г. Дорослий шуліка рудий має іржасто-рудий окрас з білуватою головою та темними рисками на нижній частині. Махові пера темні, чорно-бурі, а на нижній стороні крил видно великі білі плями. Хвіст довгий, яскраво-рудий зверху і білуватий знизу, з глибоким вирізом. Дзьоб темно-бурий, а восковиця, райдужка очей і ноги жовті. Молодий птах світло-рудий з бурою строкатістю, має білуваті смуги на краю верхніх покривних пер крил і злегка жовтувату восковицю. Райдужка очей молодих птахів коричнево-сіра.

Він надає перевагу узліссям та галявинам старих високостовбурних листяних і мішаних лісів, що межують з відкритими місцевостями та водоймами. Моногам. Статевої зрілості досягає на 3-му році життя Відкладання яєць відбувається у квітні–травні. Залицяння і будівництво гнізда починається в березні, за 2-4 тижні до кладки яєць. Гніздо будується в розвилці дерева, найчастіше дуба, липи або сосни, на висоті 12-20 м над землею. У повній кладці 2–4, найчастіше 3 білих з рудими крапками яєць. Висиджує тільки самка протягом 30 діб, самець в цей час постачає їжу. Як правило, пари зберігаються протягом всього життя, хоча поза сезоном розмноження проводять час окремо.

Не зважаючи на те, що шуліка рудий доволі велика птаха, він не стільки агресивний і не такий сильний як інші хижі птахи. Під час полювання планує на невеликій висоті, висліджуючи дрібну здобич. Помітивши жертву, каменем падає вниз і схоплює її своїми гострими кігтями. Він полює на невеликих ссавців, птахів, земноводних, рептилій, дощових черв’яків. Іноді харчується падлом, особливо останками овець. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Право власності на земельні ділянки, розташовані на території Седнівської ОТГ, зареєстровано за державою

На стан виду негативно впливає знищення старих ділянок лісу, де птахи гніздяться; знищення біотопів полювання, що призводить до скорочення кормової бази; використання в сільському та лісовому господарстві отрутохімікатів; відстріл птахів для виготовлення опудал.

Шуліка рудий перебуває під захистом Червоної книги України (статус — зникаючий), Червоного списку МСОП (статус – близький до загрозливого), включено до Конвенції з міжнародної торгівлі вимираючими видами дикої фауни і флори (CITES), Боннської та Бернської конвенцій.

Цікавий факт:

Будучи визнаним асом повітряної стихії, шуліка рудий надає перевагу ширяючому польоту. Він здатний тривалий час кружляти в небі на широко розкритих крилах, постійно нахиляючись з боку на бік, щоб виявити найкращу здобич на землі. Володіючи майстерністю в керуванні хвостом, цей хижак здатен здійснювати миттєві розвороти і стрімко кидатися вниз, але зазвичай без зусиль велично ширяє в небесах, змахуючи своїми крил.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Державна екологічна інспекція

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button