Суспільство

На Чернігівщині «Наш край» вимагає законодавчого врегулювання процесу децентралізації

За ініціативою депутатів від політичної партії «Наш край» Сосницька районна рада прийняла звернення до центральних органів влади щодо необхідності законодавчого врегулювання процесу децентралізації. Відповідне рішення схвалено днями під час сесії. Як наголосив представник партії «Наш край» Юрій Музика, звернення депутатів Сосницької райради порушує актуальні проблемні питання. Адже досить часто прийняті закони не прогнозують і не враховують проблем, що можуть виникнути під час їх реалізації на місцях.  При цьому потрібні зміни вносяться до законодавчих актів занадто пізно – коли вже з’являється серйозна проблема, як це було з процедурою добровільного приєднання громад, входження до складу громади населених пунктів сусіднього району тощо, тому для депутатів парламенту позиція громад є дуже важливою.

«Недосконалість законодавства, неврахування ним можливих ризиків дуже сповільнює реформування влади на місцях», — наголошується у зверненні депутатів Сосницької райради. Також, на переконання депутатів, нині гостро постає питання – які функції виконуватимуть районні органи влади, у випадку коли частина сіл району об’єдналися, а частина ні, адже їм залишаються урізані районні бюджети та кілька підпорядкованих сільських рад. Законодавством не визначена процедура ліквідації і є значні сумніви щодо доцільності утримання штату цих районних рад та адміністрацій. Крім того, не виключаються спроби втручання в діяльність ОТГ з боку керівництва районних гілок влади.

«Невизначеність подальшої долі районних рад та райдержадміністрацій, адміністративних районів у нинішніх межах потребує негайного законодавчого врегулювання», — констатується у тексті звернення.

Документ має і практичне значення, оскільки в.о. голови районної ради Геннадій Смаглюк (представника «Нашого краю») спільно із Сосницьким селищним головою Андрієм Портним працюють над створенням Сосницької ОТГ.

Порушувалося на сесії і питання боротьби «за крісла і посади». Представники Радикальної партії вчергове ініціювали обрання голови Сосницької районної ради. Важливість цього питання змусило прибути до Сосниці навіть депутатів обласної ради від РПЛ та ВО «Батьківщина». Під час обговорення депутати та керівництво РДА відзначали ефективність роботи  на посаді Геннадія Смаглюка. А кандидат від РПЛ набрав тільки 6 голосів із 26.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button