Суспільство

На Чернігівщині особливі різдвяні смаколики до вподоби дітям і дорослим (Фото)

Імбирні та медові пряники у вигляді чоловічків і тваринок, а також неймовірної краси пряникові будиночки – це незмінний атрибут Різдва.

Ці солодощі мають дуже давню історію. Перші коржики з житнього борошна з медом знаходили ще в стародавньому Єгипті. Звісно, ті «пряники» мали зовсім інший вигляд. А пряники, до яких ми всі звикли, почали випікати в XI столітті, коли купці привозили зі Сходу прянощі. Цікаво, що перші пряники робили з додаванням звичайного меленого чорного перцю. Зараз же у виробництві пряників використовують корицю, гвоздику, кардамон, тим’ян, духмяний перець, імбир і багато інших прянощів.

Пряниковий тренд докотився і до громад Чернігівщини. Адже в новорічно-різдвяний період зазвичай влаштовують цікаві пряничні майстер-класи. Зокрема в Корюківському історичному музеї він відбувся 5 січня.

«Є майстрині в Корюківці, які займаються випічкою усіляких виробів – тортів, пряників, печива. Ми запрошуємо їх провести майстер-клас у Корюківському історичному музеї. Кожна майстриня пече пряники за своїми рецептами та різноманітних розмірів. І щороку до нас приходять різні майстрині, завжди цікаво. Вони приносять уже готові пряники, а діти їх тільки розмальовують.

Наші майстрині також готують мастику для розпису. Деякі майстрині розказують про історію різдвяного чи іншого пряника. А потім діти розписують ці смаколики, залежно від того, який сюжет буде. Отак навчаємо дітей і самі навчаємося», – у коментарі для ЧЕline зазначила Людмила Бабич, директор Корюківського історичного музею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині виготовляли різдвяні прикраси (Фото)

Тож і не дивина, що пряничні майстер-класи збирають зазвичай найбільше відвідувачів. Усе через те, що, за словами пані Людмили, вони найсмачніші та найсолодші.

«Дітям дуже подобається розписувати пряники. Старші діти завжди роблять це химерно, приділяють увагу деталям. А малим, буває, бракує терпіння все оздобити. Діти також із мамами приходять. Навіть були роки, коли приводили найменших, 5-6 річних малюків», – розказала науковий співробітник Катерина Онищук.

І хоч у дітей власноруч розписаний пряник здебільшого надовго не затримується, є певні рекомендації стосовно споживання цих смаколиків. Вироби з пряничного тіста треба їсти не одразу, а витримати кілька тижнів. Бо з часом вони стають ще ароматнішими та смачнішими.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалася Ірина Осташко, фото – Корюківський історичний музей

Ще статті по темі

Back to top button