Суспільство

На Чернігівщині пенсіонерів підтримують гарячими обідами (Фото)

Шосту зиму поспіль у Понорниці Коропського району при відділенні денного перебування районного територіального центру з обслуговування людей похилого віку працює єдиний в області пункт гарячого харчування. Щодня 35 самотніх місцевих жителів-пенсіонерів сходяться сюди не лише смачно пообідати, а й гуртом обговорити свіжі новини, почитати, поспівати і просто поспілкуватись.

— Харчуються насамперед самотні дідусі і бабусі, які не мають дітей, інваліди, які потрапили в складні життєві обставини, — розповідає завідувач відділення Олена Бібік.

Харчування відбувається щодня, крім вихідних, цілий рік. Ми список на гарячі обіди складаємо раз на місяць. Буває, коригуємо ці списки, бо інколи хтось додається, або, навпаки, вибуває. І якщо раніше орієнтовна кількість людей була 25 осіб, то тепер за один раз годуємо 35.

Не забувають соціальні працівники і про стареньких, які через стан здоров’я не можуть приєднатися до всіх. 13 таких жителів Понорниці раз на день годують удома працівники центру або волонтери.

— Для людей це дуже важливо, — продовжує Олена Бібік. — Більшість із них дуже старенькі. Вони просто не в змозі самі собі приготувати поїсти. А у нас меню різноманітне. Крім щоденних гарячих супів і борщів, наші кухарі готують багато вітамінних салатів, м’ясні страви, даємо стареньким фрукти, випічку.

Крім поживної їжі, відвідувачі відділення отримують ще й моральне задоволення. Після обіду вони зазвичай продовжують спілкування, обговорюють свіжі новини, зустрічаються з цікавими людьми, співають в організованому ними ж вокальному ансамблі «Орхідея», займаються народною творчістю.

— Ми вважаємо, що наші підопічні – люди не похилого віку, а поважного віку, — характеризує своїх відвідувачів завідувач.

Вони постійно це доводять своїми вчинками. Буваючи в нас, вони на очах оживають, отримуючи і одне від одного, і від наших працівників масу позитивної енергії. Жодна людина, яка до нас звернулась, не була обділена увагою і повагою. Ми стараємось. І задоволення людей для нас найбільша дяка.

Ще статті по темі

Back to top button